• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • 700 godina klasične muzike
    700 godina klasične muzike

    700 godina klasične muzike

    Grupa autora

    OPIS KNJIGE:

    UPOZNAJTE ISTORIJU NAJLEPŠE MUZIKE SVIH VREMENA – od srednjeg veka do modernog doba. Uživajte u večnim melodijama dok čitate o životu i delu slavnih kompozitora.

    SREDNJI VEK I RENESANSA Duhovnost i obnova
    Legendarni trubaduri i minstreli, ljudi i stilovi, poneće vas u zlatno doba kad su religija i muzika bile jedno. Osetite dubinu kompozicija HILDEGARDE BINGENSKE – kao što je njena O Pastor animarum, MONTEVERDIJA i njegovog Dolcissimo Uscignolo i DAULENDA i njegove Galijarde Erla od Eseksa, koje su, uz vredna dela nepoznatih autora – Puer natus est i Dum Praesulis almi – utrle zvučne staze ova dva veličanstvena muzička razdoblja.

    BAROK Misticizam i priroda
    Ovaj zaista očaravajući period u istoriji muzike iznedrio je besprekornu umetnost nadahnutih kompozitora. Iako su teme baroknih kompozicija i dalje odražavale religijska osećanja, pojavila su se i dela okrenuta ljubavi i prirodi. VIVALDIJEVO Proleće iz Četiri godišnja doba, BAHOV Isus, radost ljudskog stremljenja, HENDLOVA Horska Aleluja iz Mesije i ALBINONIJEV Adađo u ge-molu samo su neki od bisera baroka.

    KLASICIZAM Sloboda i izražavanje
    Kompozitori su u klasicizmu uživali slobodu da komponuju bez uplitanja crkve i plemstva. U tom periodu pojavio se prvi pijanoforte – moderni klavir, koji je iznedrio predivne menuete, sonate i koncerte. MOCART je savršeno komponovao svoju Simfoniju br. 40 u ge-molu i Malu noćnu muziku; BETOVEN je napisao remek-dela poput Pete simfonije u ce-molu i čuvene Ode radosti, dok je ŠUBERT nadahnuo sve buduće generacije neprolaznom kompozicijom Ave Maria.

    ROMANTIZAM Ljubav i ples
    U ovom burnom periodu cvetale su emocije i inovacije, kršena su pravila, a rođen je i najpopularniji žanr klasične muzike – valcer. Pokrenite telo i duh u besprekornom ritmu JOHANA ŠTRAUSA MLAĐEG i njegovog valcera Na lepom plavom Dunavu, kao i Velikog valcera iz Labudovog jezera PETRA ILIČA ČAJKOVSKOG. Podsetite se čari MENDELSONOVOG Svadbenog marša, ŠOPENOVE Etide br. 3 u E-duru (Tuga) i LISTOVOG neodoljivog Sna o ljubavi br. 3 u As-duru.

    MODERNO DOBA Evolucija i talenat
    Na svetskoj muzičkoj sceni pojavilo se mnoštvo muzičkih stilova, a jedina granica bila je kompozitorova mašta. Talas novih, sofisticiranijih muzičkih instrumenata otvorio je neočekivane mogućnosti za kompozitore i dirigente. Uživajte svim čulima u delima kao što su ŠTRAUSOV Tako je govorio Zaratustra, RAVELOV Bolero, ELGAROV Svečani i ceremonijalni marš br. 1 i iznenađujući spoj klasične muzike i džeza koji je jedino GERŠVIN mogao da iznedri očaravajućom Rapsodijom u plavom.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 104

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Mladinska knjiga

    Šifra: 13527
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 104

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Mladinska knjiga

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.