• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Budućnost moći
    Budućnost moći

    Budućnost moći

    OPIS KNJIGE:

    U šesnaestom veku kontrola kolonija i mase zlata dala je prednost Španiji; u sedamnaestom veku Holandija je profitirala od trgovine i financija; u osamnaestom Francuska je bila na dobitku zbog svoje veće populacije i vojske, a u devetnaestom je moć Britanije počivala na prvenstvu zemlje u industrijskoj revoluciji i na svojoj mornarici.

    U doba Kenedija i Hruščova, resursi moći merili su se prema nuklearnim projektilima, industrijskom kapacitetu, kao i broju naoružanih ljudi i tenkova spremno poređanih za prelazak ravnica Istočne Evrope. Ali globalno informatičko doba dvadesetprvog veka brzo pretvara te tradicionalne oznake moći u zastarele, preraspoređujući odnose moći.

    U Budućnosti moći, Joseph S. Nye, Jr., dugogodišnji analitičar moći i praktičar iz prve ruke u radu vlade, daje snažnu naraciju koja razmatra pomake, inovacije, tehnologije i nove odnose, koji će definisati dvadeset i prvi vek. On prikazuje kako se resursi moći prilagođavaju digitalnom dobu i kako strategije pametne moći moraju uključiti više od vojne snage neke zemlje. Informacije koje su nekada bile rezervisane za vladu, danas su dostupne za masovnu potrošnju. Internet je doslovce stavio moć na vrhove prstiju nedržavnih izvršitelja i omogućio im da lansiraju kibernapade na vlade iz svojih domova, i da stvore sigurnosne pretnje koje se osećaju širom sveta. Ali kibernetičko doba takođe je stvorilo novu granicu moći među državama, prepunu prilika za zemlje u razvoju. Na početku dvadesetprvog veka, Amerika je imala oko četvrtinu proizvodnje na svetu, i samo 5 posto svetskog stanovništva.

    Bila je nedvosmisleno najmoćnija država u svetu, nedostignuta u vojnoj snazi i u vlasništvu nad svetskim resursima. Danas, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje povećavaju svoje udele u resursima svetske moći, ali ostaje malo verovatno da će dostići Ameriku kao najmoćniju državu, pod uslovom da Sjedinjene Države usvoje nove strategije osmišljene za globalno informatičko doba. Presudni učinak interneta na prirodu moći zajednički je interes država širom sveta. Proučavajući to što znači imati moć u dvadesetprvom veku, "Budućnost moći" osvetljava put unapred.

    “Joseph Nye najistaknutiji je američki stručnjak za sadržaj, raznolikosti, koristi i zloupotrebe moći. On piše sa spoznajama koje bi neki predsednik ili državni sekretar smatrao dragocenim, i spoljnu politiku čini manje stranom za svakog čitaoca. Ako vam je cilj razumeti svetske odnose u dvadesetprvom veku, ne može postojati bolji vodič od Budućnosti moći.”
    MADELEINE K. ALBRIGHT, bivši državni sekretar SAD-a

    Više detalja

    Br.strana: 315

    Povez: mek

    God.izdanja: 2012..

    Izdavač: Mate

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 978-953-246-133-6

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 26268
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 315

    Povez: mek

    God.izdanja: 2012..

    Izdavač: Mate

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 978-953-246-133-6

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.