• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Četinari, žive ograde i "zelene skulpture"
    Četinari, žive ograde i "zelene skulpture"Četinari, žive ograde i "zelene skulpture"

    Četinari, žive ograde i "zelene skulpture"

    OPIS KNJIGE:

    U ovoj knjizi je opisano i sa preko 300 fotografija predstavljeno više od 150 vrsta četinara i njihovih varijeteta različitih po boji, formi i obliku, pogodnih za oblikovanje vašeg vrta, međusobno kombinovanje i kombinovanje sa drugim biljnim vrstama...

    Više od 70 vrsta četinara, zimzelenih i listopadnih lišćara, lisno dekorativne i cvetno dekorativne vrste, pogodnih za formiranje živih ograda visine od 30 cm do 3 m... Sadnja održavanje i nega...

    Kako napraviti zelenu skulpturu, koje vrste su najpogodnije za topijarne forme, formiranje i održavanje oblika topijarnih formi...

    U dizajnu savremenih vrtova
    četinari predstavljaju omiljenu i najčešće koriščenu kategoriju zelenila. Osnovni razlog je taj što je većina četinara zimzelena, pa se njihova dekorativnost ne gubi ni tokom zimskih meseci, u periodu mirovanja vegetacije, kada je većina ostalih biljaka bez lišća, a zelene površine deluju siromašno.
    Osim toga većina četinarskih vrsta je veoma varijabilna, sklona najrazličitijim prirodnim mutacijama, što predstavlja izazov za vrtlare i genetičare. Rezultat je izuzetno veliki broj varijeteta pojedinih vrsta, pa samim tim i izuzetno bogat asortiman različitih formi, oblika i boja biljnog materijala pogodnog za međusobno i kombinovanje sa drugim biljnim vrstama.
    Još jedna odlika četinarskih vrsta, koja ih čini izuzetno popularnim, je da u većini slučajeva izuzetno dobro podnose orezivanje, pa se od njih mogu rezati najrazličitiji oblici, počev od najjednostavnijih geometrijski rezanih živih ograda, do najsloženijih topijarnih formi - “zelenih skulptura”.
    U prošlosti se za oblikovahje vrtova koristio se uglavnom najdostupniji materijal, odnosn’o domaće autohtone vrste, koje je bilo moguće naći u neposrednoj okolini. Zato su daleko češće u upotrebi bile lišćarske vrste. Danas, zahvaljujući razvoju savremenog vrtlarstva i pejzažne arhitekture kao neizostavnog elementa planiranja i projektovanja životne okoline, kao i savremenog rasadničarstva i genetskog inženjeringa, lako dostupne postale su ivrste iz svih krajeva sveta i njihove mnogobrojne najrazličitije forme i varijeteti. Sve ovo doprinelo je tome da četinarske vrste postanu izuzetno popularne i preuzmu apsolutni primat kod oblikovanja zelenih površina.
    U ovom priručniku predstaviću četinarske vrste koje se najčešće mogu sresti u našem podneblju, kao i njihove varijetete. Većina se može naći u našim rasadnicima.

    Više detalja

    Br.strana: 96

    Povez: 17 cm

    God.izdanja: 2005.

    Izdavač: Milica Buha

    ISBN: 9788685463020

    Šifra: 52415
    Cena: 940 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 96

    Povez: 17 cm

    God.izdanja: 2005.

    Izdavač: Milica Buha

    ISBN: 9788685463020

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.