Dzejmi Oliver

Kuvar

Ocenite knjigu:       Glasalo: 1.103
Opis:
Dzejmi Oliver
Džejmi Oliver engl. James Trevor Oliver (27. maj 1975.) poznat pod nadimkom „Goli kuvar“, koji je dobio po nazivu popularne tv serije kulinarskih specijaliteta „Goli ručak“, jedan je od najpoznatijih britanskih kuvara. Stvorio je imidž „mladića u farmerkama razbarušene kose za šporetom“.

Ovaj mladi milioner (procenjuje se na 25 miliona funti) svoju popularnost usmerio je i na popularizaciju zdrave ishrane mladih i pripremu organske hrane u školskim kantinama u Velikoj Britaniji. Upravo ova akcija doprinela je da ga Kanal 4 prograsi najinspirativnijom političkom figurom 2005. godine, kada je daleko iza njega ostao Toni Bler.

Rođen je u Eseksu u Istočnoj Engleskoj, počeo je da kuva u porodičnom pabu kada je imao osam godina. Radio je sa najvećim britanskim kuvarima kao što su Antonio Karlućio, Rouz Grej, Rut Rodžers iz River kafea.

Vodi restoran Fiftin engl. Fifteen u Londonu.

Njegova prva serija Goli ručak emitovana na BBC-ju, postigla je milionsku gledanost, a knjiga koja ju je pratila postala je bestseler posle samo nekoliko meseci po izlasku iz štampe. Popularna je i njegova kolumna u Tajmsu i časopisu GQ. 
 
KORISNI LINKOVI: