• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Hoćeš li i dalje da budeš Srbin : antologija antisrpstva
    Hoćeš li i dalje da budeš Srbin : antologija antisrpstvaHoćeš li i dalje da budeš Srbin : antologija antisrpstva

    Hoćeš li i dalje da budeš Srbin : antologija antisrpstva

    OPIS KNJIGE:

    Prošle su dve decenije od vremena kad je agilni i ugledni novinar, ratni reporter i geopolitički analitičar Zoran Petrović Piroćanac s nekolicinom bliskomišljenika osnovao istraživačku grupu BINA i Centar za geopolitičke studije „Jugoistok“. Jedna od središnjih ideja koja je okupila saradnike ovih potencijalnih, ali nesuđenih, nukleusa instituta kakvih Srbija još uvek nema, bila je neophodnost pravovremenog i efikasnog suprotstavljanja medijskom i psihološkom ratu koji je početkom devedesetih godina minulog veka poveden protiv Srbije i srpskog naroda i koji je u početku bio potcenjen.

    Dve publikacije koje su BINA i „Jugoistok" skromnim sredstvima uspele da izdaju na engleskom jeziku, Hronika najavljene smrti (1993) i Mediji su se tamo zadesili (1994), ostale su zapamćene kao najmodernije zamišljeni i najprimerenije realizovani, ali i nedovoljno zapaženi i zvanično afirmisani srpski odzivi na propagandne nasrtaje iz jednog dela međunarodne zajednice, nasrtaje koji su tokom narednih godina prerasli u monstruoznu medijsku kampanju, s dalekosežnim poražavajućim posledicama po sadašnjost, ali i budućnost srpskog naroda.

    Kao neumorni „slobodni strelac“, Zoran Petrović Piroćanac nastavio je sve do danas da argumentovano i energično, bez dlake na jeziku i s one strane svake „političke korektnosti", ukazuje na bezočnost i hipokriziju, zasnovanu na sistematskoj primeni dvostrukih standarda i razrađene metodologije specijalnog propagandnog rata, svojstvene medijskom „pokrivanju" zbivanja na bivšem jugoslovenskom prostoru, a s ciljem moralnog i političkog diskreditovanja Srbije i srpskog naroda.

    Kao plod neumornog prikupljanja građe iz medija na više evropskih jezika, nastala je svojevrsna antologija „srbomržnje" Izbrisati srpski virus, s podnaslovom Mala antologija rasizma, šovinizma i Govora mržnje na kraju gpylol i početkom trećeg milenijuma. Od prvog (1999) do trećeg (2008) izdanja Piroćančeva zbirka uvreda, kleveta, izmišljotina i apsurdnih laži o Srbima višestruko je narasla.

    Posluživši se jednim indikativnim pitanjem iz arsenala sarkastičnih verbalnih dosetki srpskih „prijatelja", autor je odlučio i da promeni „epidemiološki" naslov knjige i opredeli se za Hoćeš li i dalje da budeš Srbin? (Mogao bi se dodati i znak uzvika!). Pored toga što ukazuje na rezultativno uznapredovalu fazu u eradikaciji nepoželjnog srpskog virusa, novi naslov u prvi plan ističe i jednu važnu širu i trajniju dimenziju propagandnog rata protiv Srba, na koju je Zoran Petrović Piroćanac i izričito u više navrata skretao pažnju. Reč je o tome da se blaćenje Srba i njihovo prikazivanje kao glavnih negativaca novije i savremene evropske prošlosti, a s obzirom na istaknutu ulogu koju su u nekim odsudnim zbivanjima tokom te prošlosti imali i uglavnom uspešno odigrali, funkcionalno uklapa u veliki projekat revizije percepcije nekih od najbitnijih istorijskih događaja u „najkraćem" (Hobsbaum), ali i najkrvavijem XX veku.

    dr Darko Tanasković

    Više detalja

    Br.strana: 302

    Povez: 25 cm

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Novosti

    ISBN: 978-86-7446-242-3

    Šifra: 48738
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 302

    Povez: 25 cm

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Novosti

    ISBN: 978-86-7446-242-3

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.