Jedan od onih života

Djorđe Balašević

Ocenite knjigu:       Glasalo: 874
Opis:
Jedan od onih života
Ђорђе Балашевић, је српски кантаутор, песник и глумац. Био је члан група Жетва и Рани мраз, а 1982. је започео соло каријеру. Укупно је објавио 14 албума. Глумио је у неколико телевизијских серија, за које је писао и музику.

Сингл „Рачунајте на нас“ из периода док је био члан Раног мраза је постигла велику популарност у социјалистичкој Југославији и остала је популарна међу југоносталгичарима. Током 1990их био је велики критичар политике Слободана Милошевића.

Ђорђе Балашевић је рођен 11. маја 1953. године, у Новом Саду, у породици оца Јована Балашевића и Веронике Долонец, из села Копривница у данашњој Хрватској. По писању хрватског магазина „Мољац“, Балашевићев деда Ђока се презивао Балашев, али је 1941. године, за време Другог светског рата, из страха „да ће га Мађари помађарити“ додао наставак „ић“, карактеристичан за српска презимена.[1]

Балашевић је одрастао у Новом Саду, у кући у Улици Јована Цвијића, у којој и данас живи са супругом и троје деце. Песме је почео да пише у основној школи, а сањао је да постане фудбалер. Гимназију је напустио у трећем разреду, јер није волео математику, физику и хемију, али је успео да матурира као ванредни ученик и положио је пријемни испит за студије географије. Никада није дипломирао на универзитету, али се 1977. придружио групи Жетва. 
 
KORISNI LINKOVI: