• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Jošte čekam taj reč da mi rekne
    Jošte čekam taj reč da mi rekneJošte čekam taj reč da mi rekne

    Jošte čekam taj reč da mi rekne

    OPIS KNJIGE:

    "Iz zapletenog koloritnog jezičkog blaga južnosrbijanskog govora, iz mozaika geografske kvadrature sa zaplanjskim kotama i čvrste sprege reči i emocija, autorka Negoslava Stanojević raspliće mnoge teme iz svakidašnjice i vremena prošlog. Njihovo izvorište su kazivanja običnog sveta, ne manje vrednog od ovog bliskog nam razmahanog i grlatog ’fensi’, koja autentično i smelo grade hroniku ljudi i vremena tako karakterističnih osobina, navika i razmišljanja. Iskreno i sugestivno pričanje daje dragocen uvid u život kako ’s juga’,tako i bez ’juga’.
    Večita generacijska, rodna i prostorna diskrepancija/raskorak, nezaobilazna je tema u kratkim ispovestima koje se slažu u tkanice raznorodnih motiva. Svet prigušene duše, nekog iskonskog morala i patnje, teži da se oslobodi i iskaže, ma i pri kraju života, i onda kad je već uveliko ’sprema’ za ’onija svet’ spremna; iako je obuća za dalje seobe istrošena i pohabana, želja za slobodnim kretanjem opstaje u kazivanju koje je lek za žensko trpljenje i gutanje, ćutanje i obespravljenost; suze i udarci nisu dotukli zdrav duh i podršku boljim porodičnim odnosima, kritikujući ropsko ’rasplitanje magle’ da se svakome udovolji, podstičući inventivnost, radinost, borbenost i individualnost kao mere ljudskog dostojanstva i smisla opstanka.
    Isplivavaju vešto formatirani tirani, muški u liku muža, ređe oca ili brata, i ženski, najčešće u liku zle i večito nezadovoljne svekrve, ponekad i nezahvalne snaje, grebatori, besposličari, jezičare, navodadžije, ljubav ’na izvolte’, bahati, lopovi, gramziva braća i koketne žene, surova eksploatacija roditelja seljana od strane ’gradske’ dece; nezaobilazan je i uticaj mas-medija na život koji je prekoračio onu nužnu granicu patrijarhalnosti i, a nekada čak i normalnosti.
    Sve se menja, ali ostaju nedodirljiva vrcava narodna logika i mudrost. U malo reči, sočnih, izražajnih i uvek primamljivih, jezikom sa samog izvorišta događanja, autorka je doprinela njenoj očuvanosti i afirmaciji. (Za nas, sadašnje čitaoce, ali i za one koji će živeti u vremenu kada se iščezavajući dijalekt zaplanjskog juga potpuno stopi s dijalektima okolnih gradova, Niša, Vlasotinca, Babušnice, Leskovca… u kojima se najčešće čuje mešavina svih tamošnjih dijalekata.)"

    Rada Ilić

    Više detalja

    Br.strana: 207

    Povez: broš

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Autorsko izdanje

    ISBN: 9788674736265

    Dostupnost: Poslednji primerak
    Šifra: 50444
    Cena: 500 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 207

    Povez: broš

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Autorsko izdanje

    ISBN: 9788674736265

    Dostupnost: Poslednji primerak
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.