• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ludosti
    Ludosti Ludosti Ludosti

    Ludosti

    Slobodan Novaković, D.Petričić

    Ludosti Slobodan Novaković
    ilustracije D.Petričić
    Prosveta 1972g
    mek povez
    20 cm X 20 cm
    101 strana
    odlično očuvana, kao nova
    Izvor: Politika, 05.Maj.2007, 12:00
    Preminuo Slobodan Novaković

    Juče je iznenada preminuo Slobodan Novaković, legendarni Čuburac čije se ime sa podjednakom snagom vezuje za film, televiziju, sport i beogradski Partizan. Novaković je rođen 14. aprila 1939. godine u Beogradu, završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju i to kao dramaturg u klasi Josipa Kulundžića. Svestran, energičan, duhovit, harizmatičan, intelektualno beskrajno radoznao, prve važne profesionalne korake načinio je još 1967. godine u TV Beograd u kojoj je istrajao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pune tri decenije. Bio je i reditelj, scenarista, dramaturg i voditelj, urednik i direktor.

    Prvo je bio dramaturg popularnih humorističkih serija: "Muzikanti", "Građani sela Luga", "Kamiondžije", "Diplomci", "Ljubav na seoski način", "Mladići i devojke", kasnije i serije "Sivi dom". Počeo je potom i da režira, uglavnom po sopstvenim scenarijima. Debitovao je 1971. godine režijom dokumentarnog TV filma "Derbi u Velikom selu", a godinu dana kasnije režirao je i svoj prvi igrani TV film "Vreme konja". Oba filma osvojila su nagrade na međunarodnim festivalima – za "Derbi u Velikom selu" Novaković je 1971. godine bio nagrađen za režiju na Prvom festivalu sportskog filma Bled, a za "Vreme konja" 1972. osvojio je Gran pri televizijskog festivala u Minhenu. Usledila je zatim i režija popularne igrane TV serije "Filip na konju" (1974), nagrada "Zlatna harfa" na festivalu u Dablinu za muzički TV film "Rodoslov" i još mnogo priznanja i odličja.

    U vreme pojave "srpskog novog filma" Novaković počinje da piše i dragocene knjige: "Vreme otvaranja", "Film kao metafora", "Ludosti", "Kraljevi i podanici", "Kako braća Marks čitaju braću Grim", "Alisa u Vavilonu", "Među javom i parodijom". Objavio je i pet video-kaseta "Slike i zvuci Slobodana Novakovića", izbor iz svojih TV režija, u izdanju PGP-a (1997).

    Novakovićevo ime i stvaralaštvo vezuje se i za beogradski Fest i Festival autorskog filma, za dugogodišnju saradnju sa "Ježom" u kojem je objavljivao satire, za suđenje na fudbalskim utakmicama, a on je posebnu ljubav gajio i prema Fudbalskom klubu "Partizan", u čijoj je upravi bio niz godina. U saopštenju za javnost ovog kluba povodom Novakovićeve smrti, između ostalog, kaže se da je "taj rođeni Čuburac u književnom radu (ne računajući tekstove vezane za teoriju, filmsku i dramsku), svom snagom težio humoru, ali onom dubljem, gotovo sa tezom".

    "Sloba je ličio na čoveka koji je prvo, u svoje vreme, kad je bio čedan, svež i lak, sve pročitao, a onda živeo da ispita i proveri pročitano. Za svoju jedinu lektiru izabrao je Šekspira, koji je posle Boga najviše stvorio, a onda i ono što je sam Bog stvorio, blagoslovio i ostavio ljudima na odgonetanje – Bibliju... Ceo svoj život bio je uz Partizan, što kao navijač, što kao funkcioner JSD ili FK Partizan, a ostavio je klubu nešto trajno, što ostaje za vek i vekova – to je himna Partizana, za koju je napisao tekst", istakao je ovaj fudbalski klub, navodeći u svom saopštenju i puno reči ljubavi i ogromnog poštovanja prema Novakoviću. Komemoracija povodom smrti Slobodana Novakovića biće održana danas u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11), u 13.30 časova, a sahrana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.

    D. L.

    [objavljeno: 05.05.2007.]



    900 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 90118
    Prodavac: bakeja (4629)
    Ocena:
    • Pozitivne: 1654
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 6
    Prosecna ocena: 99,9%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.