• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Manastir Krupa
    Manastir Krupa

    Manastir Krupa

    OPIS KNJIGE:

    UVOD

    Manastir Krupa je najstariji srpski pravoslavni manastir na prostoru dalmatinske Eparhije. Podignut je u vreme srpskog kralja Milutina davne 1317. godine i od tada, pa sve do danas je ostao duhovni centar pravoslavnih Srba Žegara, Obrovca i čitavog zadarskog Zaleđa.

    Pored kralja Milutina, kao ktitori i obnovitelji manastira Krupe, pominju se i sveti Stefan Dečanski, car Dušan Silni i sveta Angelina Krušedolska. Veliki značaj manastira Krupe potvrđuju i turski fermani iz Stambola, koji su u periodu turske vladavine u Sredljem veku, davali Krupi posebna prava i garantovali zaštitu i očuvanje ove velike hrišćanske i pravoslavne svetinje.

    Kroz svoju bogatu, ali i stradalnu istoriju, manastir Krupa je nosio zajednički krst pravoslavnih Srba ovoga kraja severne Dalmacije, tako da je mnogo puta rušen, ali i obnavljan. Tako je poznata velika obnova manastira Krupe iz 1855. godine u koju su bile uključene tri velike carevine: Rusija, Srbija i Austrija.

    Posebnu karakteristiku manastira Krupe, predstavlja to što je on, po drevnoj pravoslavnoj tradiciji, freskopisan u periodu između 1617. i 1620. godine od strane hilandarskog monaha Georgija Mitrofanovića, koji je oslikao i trpezariju manastira Hilandara. Manastir Krupa je velika riznica ikona i to kritske škole. Najpoznatiji autor toga perioda, koji je oslikao krupski ikonostas je čuveni ikonopisac Jovan Apaka.

    U Krupi se čuva deo moštiju svetog Jeroteja, prvog episkopa atinskog, a u bogatoj manastirskoj riznici, nalaze se tri veoma vredna antiminsa: jerusalimskog patrijarha Teodosija, patrijarha Arsenija IV Šakabende iz 1743. godine i krupski antimins iz 1739. godine.

    Manastir Krupa je kroz svoju istoriju bio veliki kulturni i prosvetni centar za koji se vezuju značajna imena iz istorije dalmatinske Eparhije, kao što su: krupski arhimandrit Gerasim (Zelić); književnici Simo Matavulj i Dositej Obradović.

    Mi smo zahvalni Bogu i Presvetoj Bogorodici što, evo u naše vreme, izlazi monografija manastira Krupe, koja rečju i slikom jeste svedočanstvo o istoriji ovoga divnog manastira. Monografija manastira Krupe je istovremeno i svedočanstvo o istoriji pravoslavnih Srba severne Dalmacije, jer govori i o njihovoj kulturi, njihovom jeziku i njihovoj veri, koji su organski vezani za istoriju manastira Krupe. Ova monorrafija je dokaz da manastir Krupa i danas živi i svedoči o lepoti pravoslavlja, lepoti pravoslavne arhitekture i umetnosti; ne samo pravoslavnim Srbima, nego i mnogobrojnim hodočasnicima i posetiocima iz čitave Evropske unije, koji u naše vreme u sve većem broju dolaze i posećuju manastir Krupu.

    Episkop dalmatinski Fotije

    Više detalja

    Br.strana: 160

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Istina - Eparhija dalmatinska

    ISBN: 978-86-82555-31-5

    Šifra: 39232
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 160

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Istina - Eparhija dalmatinska

    ISBN: 978-86-82555-31-5

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.