• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ravna gora
    Ravna gora

    Ravna gora

    Miloš Timotijević, Saša Savović

    OPIS KNJIGE:

    „Ravna gora nikada nije imala bilo kakvu skupinu manastira, a u fizičkom pogledu čak nije ni planina. Ako se posmatra samo reljef, Ravna gora predstavlja ne previše široku zaravan planine Suvobor, koja po svom fizičkom obliku i položaju nije dominantna ni u odnosu na venac Podrinjsko-valjevskih planina kojima pripada, ni u odnosu na obližnji Rudnik, niti na većinu planina u okruženju. Ni sam naziv Ravna gora nije vezan samo za ovu lokaciju. Taj toponim čest je na mnogim planinama naseljenim južnoslovenskim stanovništvom. Ipak, sam pojam Ravna gora u savremenoj srpskoj javnosti ima ulogu i značaj svojevrsnog mitskog mesta. (...) Ali, šta je zapravo Ravna gora? Odgovor na ovo pitanje mora se potražiti u geografiji i istoriji planine Suvobor. Površinski izgled nekog predela obuhvata kako fizičku sredinu, tako i mnoge promene koje je uneo čovek u borbi za opstanak u nastojanju da unapredi materijalne i kulturne uslove života, pri čemu se istraživanja svode na analizu tri glavna pitanja: prirodne sredine, prostora i ljudskih naselja.“
    Miloš Timotijević

    Više detalja

    Br.strana: 291

    Povez: tvrd

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 978-86-519-1810-3

    Šifra: 49195
    Cena: 1.980 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 291

    Povez: tvrd

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 978-86-519-1810-3

    Komentari čitalaca

  • ARankovic, 01.10.2020 11:25

  • Možda po prvi put u stručnoj literaturi, Ravna gora je posmatrana i proučena izvan isključivog povezivanja za gerilsku borbu pokreta generala Dragoljuba Draže Mihailovića, tj. najčešće pogrešnih i štetnih tumačenja događaja Drugog svetskog rata koji su dugi niz godina i po njegovom okončanju „bojili“ kolektivnu svest srpskog naroda, stavljajući ga uvek u podeljene tabore. Pri tom nam kao izuzetan istoričar, dr Miloš Timotijević skreće pažnju na jednu gotovo neoprostivu činjenicu. A to je, da smo, učestvujući (aktivno ili pasivno) u tom antagonizmu, zaboravili podatak da je jedna od najslavnijih srpskih pobeda, Kolubarska (Suvoborska) bitka uspešno završena i odlučena upravo na padinama Suvobora tako blizu Ravne gore a da to nije bio dovoljan razlog da proslavi ovaj predeo, već će se to desiti tek sa stvaranjem „mesta sećanja“ u XX veku.
    Zahvaljujući tome što je njenoj istoriji posvećena podjednaka pažnja kao i njenim geografskim, demografskim, kulturnim, turističkim odlikama i potencijalima, asocijacija na Ravnu goru više neće biti samo burni istorijsko-politički kontekst u kome se našla u XX veku, već i njene pećine, zaravni i uzvišenja, livade i pašnjaci sa vrednim ali sve ređim kolibarima i stokom, majdani, kamenolomi i krečane, nalazišta ruda, bukove i grabove šume obrasle sremušom, raznovrsna ptičja fauna, zdrava životna sredina...
    Dakle, život planine i život na njoj, kakav je nekada bio i kakav je danas. Svaki segment tog života verno dočaravaju vrhunske fotografije.

    Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.