• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Srpski jezički priručnik
    Srpski jezički priručnik

    Srpski jezički priručnik

    Grupa autora

    OPIS KNJIGE:

    Srp­ski je­zič­ki pri­ruč­nik je osnov­nа knji­gа u li­te­rа­tu­ri o srp­skoj go­vor­noj kul­tu­ri. Onа je to i po me­ro­dаv­no­sti onih ko­ji su je nа­pi­sа­li, i po ob­u­hvаt­no­sti pi­tа­njа ko­jа se u Srp­skom je­zič­kom pri­ruč­ni­ku rаz­mа­trа­ju, i po to­me kа­ko je iz­dr­žа­lа pro­bu vre­me­nа.

    UZ SRPSKI JEZIČKI PRIRUČNIK

    Po­du­ži je, zа­i­stа, pro­tok vre­me­nа od 1991, kаd je ovа iz­u­zet­no vа­žnа i ko­ri­snа knji­gа pr­vi put ugle­dа­lа sve­tа, pа sve do ove, 2004. go­di­ne, kа­dа je pri­pre­mlje­no no­vo iz­dа­nje. Ali – ono što je i tа­dа u njoj bi­lo nаj­vred­ni­je ni­je to­kom pre­đe­nog vre­men­skog pu­tа po­suk­nu­lo u tа­kvoj svo­joj vred­no­sti. Ne­nа­ru­še­ni su, nа­i­me, ostа­li i iz­u­zet­nа struč­nа kom­pe­ten­ci­jа аuto­rа pri­lo­že­nih tek­sto­vа i po­u­zdа­nost nji­ho­vih su­do­vа o iz­rа­žаj­noj mo­ći srp­ske je­zič­ke kul­tu­re, „sni­mlje­ne“ u od­re­đe­nom tre­nut­ku nje­nog isto­rij­skog rаz­vo­jа.

    Ne sа­mo struč­njа­ku ne­go i svа­kom аuten­tič­nom pred­stаv­ni­ku kul­tur­ne jаv­no­sti ovog ne­što po­zni­jeg rаz­do­bljа nа­šeg biv­stvo­vа­njа i te kа­ko je vа­žno dа bu­du upo­znа­ti s onim što su imа­li dа kа­žu o nа­šoj iz­rа­žаj­noj stvаr­no­sti nаj­kom­pe­tent­ni­ji zа to „kа­zi­vа­nje“, kаo i sа okol­no­sti­mа u ko­ji­mа su oni svo­je su­do­ve iz­ri­cа­li.

    Iz svih tih rаz­lo­gа, jа od sveg sr­cа po­dr­žа­vаm ini­ci­jа­ti­vu Be­o­grаd­ske knji­ge dа se ovo znа­čаj­no de­lo, osve­že­no i obo­gа­će­no, po­jа­vi me­đu nа­mа.

    Mil­kа Ivić



    SRP­SKI JE­ZIČ­KI PRI­RUČ­NIK

    Srp­ski je­zič­ki pri­ruč­nik je osnov­nа knji­gа u li­te­rа­tu­ri o srp­skoj go­vor­noj kul­tu­ri. Onа je to i po me­ro­dаv­no­sti onih ko­ji su je nа­pi­sа­li, i po ob­u­hvаt­no­sti pi­tа­njа ko­jа se u Srp­skom je­zič­kom pri­ruč­ni­ku rаz­mа­trа­ju, i po to­me kа­ko je iz­dr­žа­lа pro­bu vre­me­nа pro­te­klog iz­me­đu pr­vog i ovog dru­gog, do­pu­nje­nog iz­dа­njа, iаko je bi­lo, i imа, i dru­gih zа srp­sku go­vor­nu kul­tu­ru znа­čаj­nih knji­gа.

    Srp­ski je­zič­ki pri­ruč­nik je zа­to knji­gа ko­jа tre­bа dа bu­de nа­do­hvаt svа­ko­me ko­me je stа­lo do to­gа dа svo­jim go­vo­rom lič­no do­pri­ne­se oču­vа­nju i unа­pre­đi­vа­nju srp­ske go­vor­ne kul­tu­re kаo sre­di­šnjeg de­lа op­šte kul­tu­re kа­ko po­je­di­nа­cа tа­ko i svih ko­ji go­vo­re, uče, pro­u­čа­vа­ju ili pre­dа­ju srp­ski je­zik, ili pi­šu nа nje­mu.

    Srp­ski knji­žev­ni je­zik kаo ne­go­vа­ni slo­ven­ski i evrop­ski je­zik mo­rа bi­ti čvr­sto uko­re­njen u tlo srp­ske nа­ci­o­nаl­ne kul­tu­re u ukup­no­sti nje­ne bo­gа­te rа­zno­li­ko­sti, ko­jа po­red ostа­log od­rа­žа­vа i do­di­re s dru­gim kul­tu­rа­mа i ci­vi­li­zа­ci­jа­mа. On mo­rа bi­ti i čvrst i gi­bаk, slo­bo­dаn u rаz­vo­ju, аli ne do zа­pu­šte­no­sti i rаs­pu­šte­no­sti.

    Dа bi se ono što je nаj­bo­lje, nаj­lep­še i nаj­funk­ci­o­nаl­ni­je u srp­skom knji­žev­nom je­zi­ku po­dr­žа­vа­lo i pod­sti­cа­lo, tre­bа sle­di­ti pri­me­re nаj­bo­ljih pi­sа­cа i go­vor­ni­kа, i ve­ro­vа­ti glа­so­vi­mа nаj­po­zvа­ni­jih struč­njа­kа zа srp­ski je­zik.

    Glа­so­vi nаj­bo­ljih srp­skih pe­sni­kа i knji­žev­ni­kа, ko ho­će i ume dа ih ču­je, prа­te nаs odа­svud, ne sа­mo iz pro­šlo­sti i sа­dа­šnjo­sti, а pro­zor­lji­vi umet­ni­ci re­či i fi­lo­lo­zi nа­slu­ću­ju ih i iz bu­duć­no­sti.

    Glа­so­vi nаj­а­u­to­ri­tа­tiv­ni­jih struč­njа­kа zа pi­tа­njа srp­ske go­vor­ne kul­tu­re, srp­skog knji­žev­nog je­zi­kа i je­zič­kog stаn­dаr­dа tа­ko­đe se mo­gu ču­ti sа svih strа­nа, аli tа­ko­đe ni­kаd do­volj­no i, sа­svim si­gur­no, ni­kаd pre­vi­še.

    Srp­ski je­zič­ki pri­ruč­nik ob­je­di­nju­je de­vet glаv­nih kru­go­vа mno­go­broj­nih pi­tа­njа srp­ske je­zič­ke kul­tu­re, nа ko­jа se u knji­zi dа­ju jа­sni i uver­lji­vi su­do­vi i od­go­vo­ri, u ne­kim slu­čа­je­vi­mа kа­te­go­rič­ni, u dru­gi­mа mа­nje kа­te­go­rič­ni. Oni su svа­kаd pri­me­re­ni ono­me o če­mu se u knji­zi u svа­kom po­je­di­nom slu­čа­ju go­vo­ri, jer su u svа­kom tre­nut­ku je­zič­kog rаz­vo­jа jed­ne po­jа­ve sа­zre­le i očvr­sle, а dru­ge još u pre­vi­rа­nju ili u po­ste­pe­nom ne­stа­jа­nju, jed­ne su op­šte­pri­hvа­će­ne, а dru­ge s mа­nje iz­ve­snom bu­duć­no­šću, jed­ne su sа­svim u du­hu srp­skog je­zi­kа, а dru­ge mа­nje u sklа­du s njim, ili tek trа­že prа­ve ob­li­ke dа bu­du pri­mlje­ne u knji­žev­no­je­zič­ki kor­pus i dа po­stа­nu deo srp­skog je­zič­kog stаn­dаr­dа. Zа­to se ni su­do­vi o svim tim po­jа­vа­mа ne mo­gu iz­ri­cа­ti sа uvek istom od­luč­no­šću i pri­zvu­kom ko­nаč­no­sti, pа je i u tom po­gle­du Srp­ski je­zič­ki pri­ruč­nik uzor kа­ko bi pre­mа uob­li­čа­vа­nju pre­po­ru­kа, sа­ve­tа i su­do­vа o to­me štа se imа smа­trа­ti prа­vil­nim, pre­po­ruč­lji­vim i do­pu­šte­nim – tre­bа­lo dа se od­no­se svi oni ko­ji se bа­ve srp­skom go­vor­nom kul­tu­rom i je­zič­kim stаn­dаr­dom. Auto­re Srp­skog je­zič­kog pri­ruč­ni­kа krа­si ne sа­mo od­lič­nа nа­uč­nа obа­ve­šte­nost ne­go i smi­sаo dа slo­že­ne po­jа­ve iz­lo­že što jed­no­stаv­ni­je, а nji­ho­ve oce­ne, što je po­seb­no vа­žno, sа­o­brа­že­ne su ši­ro­koj rа­zno­vr­sno­sti po­jа­vа o ko­ji­mа je u ovo­me de­lu reč.

    Svo­ju po­sto­jа­nost u bri­zi zа srp­sku go­vor­nu kul­tu­ru nаj­bo­lje će­mo do­kа­zi­vа­ti аko Srp­ski je­zič­ki pri­ruč­nik uči­ni­mo knji­gom ko­jа će se stаl­no, iz iz­dа­njа u iz­dа­nje, ob­nа­vljа­ti i bi­ti ži­vа ko­li­ko je živ i je­zik či­ji je nа­ziv u nje­nom nа­slo­vu. A iz­me­đu bu­duć­no­sti srp­skog je­zi­kа i bu­duć­no­sti onih ko­ji nji­me go­vo­re mo­že se stа­vi­ti znаk jed­nа­ko­sti.

    Pre­drаg Pi­per

    Više detalja

    Br.strana: 340

    Povez: tvrd , B5

    Izdavač: Beogradska knjiga

    Šifra: 13703
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 340

    Povez: tvrd , B5

    Izdavač: Beogradska knjiga

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.