• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Vojnici sa dve zakletve: padobranci 63. padobranske brigade
    Vojnici sa dve zakletve: padobranci 63. padobranske brigade

    Vojnici sa dve zakletve: padobranci 63. padobranske brigade

    OPIS KNJIGE:

    PADOBRANAC, vojnik i ratnik - sinonim je za mnoga određenja. Jedno od njih je nepobitno - patriota i borac gde god je to njegovoj otadžbini potrebno. Padobranci su vojnici sa dve zakletve. Jedna je ona data otadžbini, a druga je iznedrena iz mnogobrojnih izazova borbenih zadataka i data je i drugu s kojim se bori, oružju koje ga čuva, a nošena je vojničkom i ratničkom čašću koja se nikada ne sme pogaziti.

    Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade - rade!!!

    Padobranska zakletva na najbolji način oslikava obeležje vojnog padobranca. Nastala je sredinom devedeset prve godine na prvim borbenim zadacima. Tada se ukazala potreba da se kratko i jasno opišu ciljevi borbe i žrtvovanja i to u trenutku kada se svi dotadašnji ideali ruše naočigled cele zemlje.

    Zakletvu je napisao doajen padobranstva dr Mirko Đorđević, lekar specijalista i vrhunski padobranac sa više od 7.700 skokova. Bio je dugogodišnji pripadnik 63. padobranske brigade, član padobranske ekipe `Nebeske vidre`, a sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se bavi padobranskom obukom.

    - Kada sam prešao sa Vazduhoplovno-medicinskog instituta natrag u 63. padobransku brigadu, krajem decembra 1989. godine, i počeo da obavljam dužnost glavnog rukovodioca za padobransku obuku, jedan od prvih zadataka je bio da definišemo budući profil vojnog padobranca. Najpre je određen spisak znanja i veština potrebnih vojniku padobrancu na služenju vojnog roka, a zatim i za padobranca profesionalca. Ujedno se postavio problem očuvanja osnovnih vrednosti koje odlikuju padobrance kao specifičnu supkulturu u okviru Vojske - kaže Mirko Đorđević.

    Razvijajući savremeniji koncept padobranske obuke, Mirko Đorđević je primenio i svoja znanja iz psihoterapije i kao poseban motivacioni efekat formulisao padobranski pozdrav. Bio je kratak i glasio je:

    `Padobranci 63. padobranske brigade - rade!!!`

    Osnovna ideja vodilja bila je da se na psihološki zdrav način ojačaju grupni ego i duh padobranca. Time se ostavlja pravo na vrednost i ostalima koji nisu padobranci, a energija se usmerava na izvršenje `svakodnevnog` zadatka, skoka padobranom. Za obavljanje takve delatnosti kao što je padobranski skok potrebna je ogromna energija i koncentracija, a i najmanje odstupanje od planiranog zadatka može imati kobne posledice za pojedince ili celu grupu.

    Zakletva u potpunom značenju počela je da se stvara, a i stovrena je, sa prvim borbenim dejstvima na Aerodromu `Cerklje` u Sloveniji. Svima je već bilo jasno da se dotadašnja otadžbina raspada. U Cerklju je bilo svih nacija. Ubrzo su pale i prve žrtve. Sa aerodroma je iz tamošnje vazduhoplovne baze svakodnevno dezertiralo po nekoliko vojnika ili starešina.

    - Prethodno ratno iskustvo niko nije imao. Postavilo se pitanje kako očuvati jedinicu i njeno jedinstvo, koje je u tom trentuku bilo od neprocenjive važnosti. Vođene su svakodnevne konsultacije i sastanci na nivou štaba borbene grupe: Saša, Žika, Štuc, Avdija, Ostoja, Prtora, Žikica...

    Nakon toga Mirko je organizovao sastanke vojničkih kolektiva koje je počinjao pitanjem: `Ko se sa mnom slaže da je ova naša socijalistička samoupravna Jugoslavija otišla bestraga, neka digne ruku.` Bio je to uvod za otvoren razgovor. Svi se složiše. I starešine i vojnici bili su zajedno. Bilo je, naravno, i bojažljivih pogleda dok su se prve ruke dizale. Ko sme usred rata da kaže tako nešto o državi za koju se zvanično bori?

    ČAST
    - ONDA sam nastavio da ih provociram. Kažem: `Juče nam je poginuo Barba, Zmija je danas ranjen, i biće još rana i mrtvih glava?` Svi se zgledaju, muk. Kada sam ih suočio sa situacijom, krenuo sam u pravi napad rečima: `Zašto ste vi ovde ne znam, ali ću vam reći zašto sam ja, a pitam vas da li se s tim slažete.` I onda sam išao polako od tačke do tačke, od vrednosti do vrednosti. I svi su se u grupi slagali. Imali su mogućnost da na kraju daju jedni drugima i celoj grupi zakletvu ili da odustanu istog časa. Niko im ne bi tada zamerio. A jednom data zakletva obavezuje svakoga pred svima u grupi.

    Tako je stvoren tekst padobranske zakletve, koja je definisala osnovne vrednosti padobranske brigade, dragocenosti za koje su svi bili spremni da se bore i odbrane svoju čast. Zakletva je definisala osnovne vrednosti i svi su je ponavljali za vođom.

    Više detalja

    Br.strana: 183

    Povez: tvrd, 23x26 cm

    God.izdanja: 2005.

    Izdavač: Odbrana

    ISBN: 86-7530-129-4

    Šifra: 43382
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 183

    Povez: tvrd, 23x26 cm

    God.izdanja: 2005.

    Izdavač: Odbrana

    ISBN: 86-7530-129-4

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.