• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Žitije Svete Makrine
    Žitije Svete Makrine

    Žitije Svete Makrine

    OPIS KNJIGE:

    UVODNA REČ

    Ukoliko čovek rasuđuje na osnovu naslova, ovaj spis očigledno ima formu pisma, ali njegov obim to daleko prevazilazi, postavši prava knjiga. Tema o kojoj si mi zapovedio da pišem, ipak moram reći, toliko je opširna da se ne može sažeti u veličinu jednog pisma.

    Siguran sam da nisi zaboravio naš susret, kada sam naleteo na tebe u Antiohiji, na svom putu za Jerusalim radi ispunjenja zaveta i lične posete mestima koja nas podsećaju na kratki boravak Gospodnji (na zemlji). A sigurno se sećaš i svih naših razgovora, koji su nas obojicu ukrepili, iako je bilo sasvim neverovatno da će naš susret biti uspokojavajući, kad je tvoja oštroumnost obezbedila toliko mnogo tema za razgovor. Kao što često biva u takvim prilikama, razgovor je tekao nesmetano, dok se nismo dotakli života jedne značajne ličnosti. O jednoj ženi mi tada razgovarasmo - ako bi ona uopšte trebalo da bude nazvana ženom. Ne znam da li je uopšte dolično označavati je po njenom polu, kad je toliko premašila svoju prirodu. Naše izlaganje o njoj nije zasnovano na pričama drugih ljudi, već je ono tačan opis onoga što smo ličnim opitom saznali, te naše kazivanje ne mora biti prihvaćeno kao istinito i od strane drugih ljudi. Niti je, pak, ta devojka nepoznata našem porodičnom krugu da bi bilo neophodno saznavati pojedinosti o njenom čudesnom životu od drugih ljudi, jer ona potiče od istih roditelja kao mi, budući, tako reći, prvina - pošto ona beše najpre rođena iz utrobe moje majke. Pošto ste onda procenili da je priča o njenom podvižničkom životu vredna pripovedanja, a kako bih sprečio da takvo žitije ostane nepoznato našem i budućim pokolenjima, već da bismo se sećali žene koja se samovaspitala u «filosofiji» (mudroljublju) uzdigavši se do najvećih vrlina; dakle, kako bih sprečio da jedna takva ličnost počne da prelazi u senke neumitnog zaborava, pomislih da je dobro da te poslušam, i u nekoliko reči, najbolje što mogu, ispričam njenu priču, neusiljeno i jednostavno.

    Više detalja

    Br.strana: 64

    Povez: meki

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Istina - Eparhija dalmatinska

    ISBN: 978-86-82555-24-7

    Šifra: 39167
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 64

    Povez: meki

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Istina - Eparhija dalmatinska

    ISBN: 978-86-82555-24-7

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.