• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Gea 17 - Doba surovosti
    Gea 17 - Doba surovosti

    Gea 17 - Doba surovosti

    OPIS KNJIGE:

    Velike bitke su naizgled iza nas. Nakon što je u prethodnim brojevima pokazao kako se piše smak sveta od koga staje dah, Luka Enoh, autor serijala, usporio je radnju kako bismo uživali u ovom novom i čudnom svetu koji je nastao iz apokalipse – makar nakratko, dok se Gea ne završi u narednom broju.

    Humora ima napretek, da se nadoknadi to što je u prethodnim brojevima izostao – jer kraj civilizacije ipak nije bio smešan. Ali ispod gegova, kao što je to u Gei već običaj, nalaze se veoma gorke teme. Čovečanstvo je skoro istrebljeno, a preživele čeka ne baš lepa sudbina kojoj i sami doprinose. Naime, poslednje tri epizode Gee donose nam možda neočekivan, ali ipak sasvim logičan razvoj ličnosti policajca Ahmada al Khatiba, prisutnog još od četvrtog broja serije, od Majke nasilja. Poreklom iz Libana, u kome je prošao kroz pakao građanskog rata i izbegličkog logora i ostao bez mlade sestre i ostale porodice, Ahmad se iz ogorčenog pravednika polako ali sigurno pretvara u fanatika. Dok gleda kako ceo svet ide bestraga, kao da ima potrebu da ljudsku bezobzirnost i surovost koju je osetio na sopstvenoj koži prenese na druge. A i što da ne, neprijatelj u Drugom velikom ratu su sami Đavoli, zatirači ljudskog roda, protiv njih je svako sredstvo opravdano, zar ne? Istoriju piše pobednik, borba protiv agresora je uvek pravedna, cilj opravdava sredstva... i da li se iko od organizatora bombardovanja Nagasakija ili Drezdena našao pred sudom? U krajnjoj liniji, sudova više i nema, a „velike sile“, oličene u Vrhovnicima, ostavile su nas da se koljemo međusobno do mile volje. Bitno je da njihov multiverzum ne trpi zbog toga, a ko će pobediti u jednom plemenskom ratu ne zanima ih. Cela planeta je u kratkom roku pretvorena u treći svet i nije ni čudo što je Ahmad pomahnitao – već je proživeo kako to izgleda kad nikog „gore“ nije briga šta će ti se desiti.

    Nasuprot zapovedniku Crvenih glava koji ispred sebe vidi krvav ali jasan put, imamo našu mladu Zaštitnicu, koja pojma nema šta da radi. Gea ne želi da bude vođa (i svaka čast Enohu što je uspeo da kreira lik za koji je potpuno razumljivo zašto se koleba, čak iako smo navikli da u stvarnom životu za vlašću svi vape), ali nema nameru ni da pusti svoje sunarodnike da padnu u divljaštvo, ili u vojni fanatizam. A Đavole ne može više da uništi, sve i da hoće... Rat menja ljude, izvlači ono najgrđe u njima, jer u njemu prosto nema dobrih ideja, herojskih činova, srećnih krajeva. Rat je takođe neizbežan, videli smo to još u Poludelom Zaštitniku. Da su svi položili oružje kao Orlando, koga u ovom broju ponovo srećemo, čovečanstvo bi bilo istrebljeno u potpunosti, ne samo delimično. Orlandovo bitisanje zavisi od toga postoji li neko da se bori umesto njega... ili makar da, kao što i sam kaže, traži puteve koje on ne može. I tako ispod humora nalazimo gorku istinu: s jedne strane, rat je užasan i pravi monstrume od dobrih ljudi; s druge strane, sukoba će uvek biti, a bez njih se civilizacija urušava sama od sebe. Nema dobrih ideja, ni u ratu ni van njega. Mada, dok nas mir laže, zavarava da je sve u redu, u ratu bar znamo na čemu smo, da smo otišli bestraga.

    Velike bitke su naizgled prošle, ali za kraj se sprema još jedna... i dobrih ideja koje će omogućiti srećan kraj za vjek i vjekova više nema. Ali šta onda ostaje?

    Više detalja

    Br.strana: 130

    Povez: broširan

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-035-4

    Šifra: 27565
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 130

    Povez: broširan

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-035-4

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.