• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Iz Ja Grada u Ti Grad
    Iz Ja Grada u Ti Grad

    Iz Ja Grada u Ti Grad

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    PREDGOVOR

    Psaltir je jedinstvena knjiga svoje vrste, i to ne samo među biblijskim knjigama nego i u svoj religioznoj književnosti sveta. To je molitvenik svoje vrste, poezija svoje vrste, muzička ritmika svoje vrste, opštenje sa Bogom svoje vrste. No glavno je opštenje sa Bogom - licem u lice, sa Bogom ličnim i svemoćnim, koji sve vidi, sve čuje, i u svemu dejstvuje opredeljujući sudbe ljudi i naroda dalekovidnim zamislima, koji se svi sustiču i završavaju u Hristu.

    Sveti Oci istočne i zapadne Crkve veoma su cenili Psaltir i zapovedili da se isti čita i javno i privatno.

    Dejstvo Psaltira je sasvim neposredno. Nema čoveka koji čitajući psalme ne oseti da se to govori baš o njemu lično, rešavaju zagonetke njegovog života, objavljuju njegove tajne i strahovanja i trzanja i mučenja i nadanja. Niti ima druge knjige u svetu koja je iskrenošću i otvorenošću veći utuk svakom licemerstvu i farisejstvu.

    Još od apostolskih dana Psaltir je ušao u upotrebu kao bogoslužbena knjiga. Bez njega se ne svršava nijedno bogosluženje u pravoslavnoj crkvi. U manastirima se Psal-tir pročitava ceo u toku svake sedmice.

    Kao što je poznato, prvi prevod Psaltira na crkvenoslovenski jezik izvršila su sveta braća Kirilo i Metodije sa grčkog jezika. A monasi Manastira Raletinca kod Rekovca preveli su ga sa crkvenoslovenskog jezika za one pobožne duše koje vole da se mole Bogu na svom Srbskom jeziku.

    Navodimo i kazivanja Svetih Otaca o sili Psaltira.

    Pevanje Psalama dušu ukrašava, Anđele priziva u pomoć, demone progoni, tamu razuma i duše osvetljava i osvećuje. Pokajnicima grehe zaglađuje i progoni zle navike i strasti.
    Jača nam veru, nadu i ljubav; kao sunce prosvetljava, kao voda očišćava, kao oganj grehe opaljuje i kao jelej dušu umekšava; telesne želje uništava; surovost izgoni i svaku jarost utišava; i neprestano Boga proslavlja. Čitanje i pevanje Psalama svaki greh progone, svakom dobru prethode, sve što je dobro donose i svakoga poučavaju. Jezik obuzdavaju od zla, a srce se veseli; nazidava i prosvećuje, svako zlo u nama ubija, i pokazuje savršenstvo. Ko ima osećaj i ljubav prema čitanju Psalama, taj ima i bojazan i zahvalnost Bogu u srcu svome; takav nikada neće otpasti od Boga, niti će njegova molitva biti uzalud. Taj će se uvek radovati pred Bogom u obadva sveta, na zemlji i na nebu. Sveti Zlatoust veli: Bolje je da sunce zađe i više ne ogreje, nego Psalme ne čitati!

    Više detalja

    Br.strana: 67

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: BESEDA

    ISBN: 978-86-86117-64-9

    Šifra: 185931
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 67

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: BESEDA

    ISBN: 978-86-86117-64-9

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.