• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Julia 14 - Lovac
    Julia 14 - Lovac

    Julia 14 - Lovac

    Đankarlo Berardi, Laura Cučeri

    OPIS KNJIGE:

    Moglo bi se reći da je zločinac o kome ćete čitati u Dosijeu direktno uticao na formiranje priče ove sveske. Naime, u Lovcu Julija mora da pronađe serijskog ubicu koji prvo muči, a onda u divljini lovi svoje žrtve, prostitutke. Iako je tema „lova na ljude“ često prisutna u fikciji, u stvarnom životu, ma koliko on neretko bio čudniji od mašte, takve serijske ubice su retke. A u tom „odabranom“ društvu svakako je najpoznatiji Robert Hansen.

    Početkom osamdesetih godina prošlog veka broj nestalih prostitutki i „egzotičnih“ plesačica u Enkoridžu, u Aljasci, naglo je počeo da se povećava. Policija nije bila zabrinuta zbog toga, verovalo se da su nestali jednostavno otišli u toplije krajeve. A onda su počeli da se pojavljuju leševi. U šumi kraj reke Knik policija je 1982. godine slučajno pronašla zakopane ostatke plesačice Šeri Morou, ubijene iz puške. Nekoliko meseci kasnije pronađeno je i telo prostitutke Pole Golding. A u naizgled nepovezanom slučaju dve godine ranije blizu sela Eklutna u Opštini Enkoridž iskopan je leš i do danas neidentifikovane devojke. Policija još nije bila sigurna da ima posla sa serijskim ubicom, kada je jedan kamiondžija na ulici slučajno naleteo na isprebijanu devojku vezanu lisicama. Ispostavilo se da je u pitanju sedamnaestogodišnja prostitutka koju je „klijent“ držao zaključanu u podrumu nekoliko dana i više puta je prebijao i silovao. Uspela je da pobegne kad je čovek probao da je malim privatnim avionom prebaci u šumu. Identiikovala je njegov avion, mali pajper – a vlasnik pajpera bio je Robert Hansen. Policija je pokucala Hansenu, vlasniku pekare, ocu dvoje dece i uvaženom članu zajednice, na vrata, a on je odbacio sve optužbe i dao alibi koji su potvrdili njegovi prijatelji... i policija se vratila u stanicu. Ipak, na svu sreću, inspektori nisu prestali da se interesuju za njega. Tokom istrage policija je kontaktirala FBI, koji je u to vreme razvijao novu tehniku za rešavanje ubistava – psihološko profiliranje ubica. Prema prirodi ubistava, eksperti iz FBI-ja zaključili su da je reč o belcu, od 30 do 40 godina, cenjenom članu zajednice, verovatno malom preduzetniku, lovcu koji je u dubini duše socijalno neprilagođen i verovatno čak i muca, što je u potpunosti opisivalo Roberta Hansena. Policajci su krenuli da kopaju po arhivi krivičnih prijava – bilo je to vreme pre kompjuterskih baza podataka – i ispostavilo se da Hansen uopšte nije bio toliko uzoran kako je izgledao. Naime, u dva navrata su prostitutke protiv njega podnosile prijave za silovanje, ali nije bio osuđivan jer se tuženice, kako to neretko biva s „damama noći“, nisu pojavile na suđenju. Pored toga, on je bio osuđivan za pretnju pištoljem jednoj domaćici u susednom gradu, kao i za krađu motorne testere. Policajci su presavili tabak i zatražili od sudije da izda nalog za privođenje i pretres. Prvi put u istoriji Sjedinjenih Američkih Država nalog za privođenje izdat je na osnovu toga što se osumnjičeni uklapao u psihološki proil ubice. U Hansenovoj kući su posle duge pretrage pronađeni „suveniri“ njegovih žrtava, puška čiji se kalibar podudarao sa čaurama nađenim na mestu gde su ubijene devojke pokopane, kao i mapa okolnih šuma sa dvadeset jednim krstićem. Od njih, dva krstića su se podudarala s mestima gde su pronađena tela Šeri Morou i Pole Golding.

    Hansen je na kraju priznao ubistva 17 devojaka. Ispostavilo se da je u rodnoj Ajovi još odranije bio poznat po tome što je spalio školski autobus pokušavajući time da se osveti za svo maltretiranje koje je doživljavao u školi. U priznanju je tvrdio da je ubijao isključivo prostitutke, „loše devojke“, jer su one bile „gore“ i od njega. Nakon kidnapovanja, Hansen bi prostitutke i plesačice avionom prevozio u šumu, gde bi sleteo na neki od peščanih sprudova. Nije potvrdio da je svoje žrtve puštao da beže kroz šumu i onda ih lovio, ali policija ne sumnja da se bar nekoliko ubistava tako odigralo. Osuđen je na 461 godinu zatvora, a mnogi smatraju da je broj njegovih žrtava mnogo veći. Nikad nije objašnjeno zašto se na mapi nalazio dvadeset jedan krstić.

    Više detalja

    Br.strana: 132

    Povez: mek

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-019-4

    Šifra: 28623
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 132

    Povez: mek

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-019-4

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.