• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Polimeri u graditeljstvu
    Polimeri u graditeljstvuPolimeri u graditeljstvu

    Polimeri u graditeljstvu

    OPIS KNJIGE:

    Kako bi se ostvarila uspješna primjena polimernih materijala u graditeljstvu, posebno je važno uočiti sve aspekte takve primjene od same zamisli (projekta), proizvodnje osnovnih sirovina i gotovih građevinskih proizvoda do ugradnje i održavanja građevina. Osnovne sirovine za proizvodnju polimernih tvorevina najvećim su dijelom derivati dobiveni iz nafte. Glavni svjetski proizvođači sirovina za polimerne materijale locirani su često u blizini naftnih kompanija. Kako je nafta potencijalni zagađivač, kao i sirovine za proizvodnju polimernih tvorevina, potrebno je poduzeti sve mjere u cilju zaštite okoliša. Dosadašnja primjena ukazuje na neke slučajeve u kojima je uništena flora i fauna zbog želje za što većim profitom, bez uzimanja u obzir cjelokupnog utjecaja na okoliš i poduzimanja odgovarajućih zaštitnih mjera. Na taj se način remeti prirodna ravnoteža na Zemlji koja ugrožava i čovjekovu egzistenciju. Niz primjera ugroženih šuma u tehnološki razvijenim zemljama upućuje nas da je potrebna posebna pozornost pri pokušajima prebacivanja nekih tehnologija u tehnološki slabije razvijene ili nerazvijene zemlje. Za Hrvatsku kao malu zemlju s vrlo razvedenom obalom i u velikoj mjeri očuvanim prirodnim potencijalima osnovni je strateški cilj i problem zaštititi područje od potencijalnih zagađivača, a istodobno omogućiti razvoj i implementaciju novih tehnologija, koji su neophodni u suvremenom gospodarstvu jedne zemlje.

    Ostvarenje navedenog cilja moguće je samo u zajedničkom, timskom i interdisciplinarnom radu stručnjaka koji će cjelovito istraživati nove tehnologije, pa tako i polimerne materijale u graditeljstvu. Svaku novu tehnologiju treba osmisliti od ideje do realizacije u skladu sa svim aspektima razvoja materijalnih i ljudskih potencijala. Nekontroliran razvoj koji danas vode razne privatne tvrtke i institucije treba u svakom slučaju izbjegavati. U takvom usmjerenju razvoja jedne zemlje izuzetno važnu ulogu i odgovornost trebaju imati mjerodavne i priznate institucije koje štite opće interese društva. Na taj način će biti moguća općekorisna rješenja građevinskih zahvata te ušteda energije potrebne za realizaciju određenog projekta.

    Primjena polimernih materijala u graditeljstvu danas je značajna i u stalnom porastu te je nužna svrsishodna edukacija onih koji sudjeluju u takvim zahvatima. S obzirom na nedostatnu sveučilišnu literaturu na području primjene polimernih materijala u graditeljstvu, a posebno onu na hrvatskom jeziku, ovaj udžbenik osim studentima građevinskog fakulteta može poslužiti i građevinskim inženjerima različitih usmjerenja. U udžbeniku se daje kratki povijesni pregled s osnovnim podacima o molekulskoj strukturi i podjeli polimernih materijala. Opisuju se značajne vrste polimernih materijala koji se koriste u graditeljstvu te postupci njihove preradbe. Od svojstava materijala detaljnije su obrađena mehanička svojstva. U posebnim poglavljima opisani su polimerni materijali ojačani vlaknima i pjenasti materijali čija je primjena u graditeljstvu zadnjih desetljeća znatno porasla. Za polimerne materijale ojačane vlaknima dani su samo važniji tehnološki podaci, osnovna mehanička svojstva i primjena. Opširnija teorijska podloga ovih materijala prikazat će se u udžbeniku u kojem se obrađuju kompozitni materijali.

    Naročita je pažnja posvećena usklađenju primjene polimernih materijala u graditeljstvu s europskim i svjetskim normama, što je prikazano u 7. poglavlju. Detaljnije su obrađeni ležajevi i prijelazne naprave kod kojih su svojstvapolimernih materijala primarna pri oblikovanju i određivanju svojstava gotovog proizvoda, dok su za ostalu primjenu dani samo najosnovniji podaci budući da se detaljnije obrađuju u drugim predmetima na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

    Više detalja

    Br.strana: 379

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: AGM knjiga

    Šifra: 186007
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 379

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: AGM knjiga

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.