• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Posezanje za svetskom moći: politika ratnih ciljeva carske Nemačke 1914-1918
    Posezanje za svetskom moći: politika ratnih ciljeva carske Nemačke 1914-1918

    Posezanje za svetskom moći: politika ratnih ciljeva carske Nemačke 1914-1918

    OPIS KNJIGE:

    Kapitalna i autoritativna istorijska studija najvećeg i najuticajnijeg nemačkog istoričara XX veka, Frica Fišera, koja se sada po prvi put objavljuje na srpskom jeziku, neprocenjivo je zaveštanje u utvrđivanju pravih i argumentovanih uzroka izbijanja Velikog rata.

    Namenjena akademskoj, stručnoj i širokoj javnosti koja želi uravnotežen uvid, a do sada nije imala prilike da nešto slično pročita, ova studija je vrhunski obrazac dubioznog istraživanja, analitičkog uma, akademske samosvojnosti, vrsnog prezentovanja materije i iznošenja jasnih i nedvosmislenih zaključaka. Kao što je to Tukidid činio sa Atinjanima u svojoj Istoriji peloponeskih ratova, Fric Fišer se krajnje objektivno i podrobno bavi Nemačkom i Nemcima u sam osvit i tokom Velikog rata, te naučnički hladno i bez oprosta opisuje ekspanzionističke i imperijalističke ratne ciljeve (sa naglaskom na teritorijalnim ciljevima), istovremeno dokazujući namere Nemačke da ujedini entitet Srednje Evrope u ekonomski i geopolitički savez pod njenom hegemonijom čime bi parirala ostalim imperijama tog doba.

    Premda se u pisanju dela Fišer koristio isključivo primarnim izvorima (diplomatska korespondencija, cirkularne note, zapisnici sa konferencija vojnih i političkih vođa, epistolarna zaostavština, govori i dr.) u cilju utemeljenosti izložene materije, odsustva bilo kakve naklonjenosti i neizricanja bilo kakve osude – knjiga je izazvala žestoke kontroverze, kako u samoj Nemačkoj, tako i u Evropi, a njene revizionističko-političke odjeke i implikacije možemo i danas, na žalost, pročitati.

    Metodično i iscrpno, knjiga “Posezanje za svetskom moći – politika ratnih ciljeva carske Nemačke 1914–1918” ističe kako su se kompleksni uzroci – suštinski autokratska država, nerazvijene demokratske institucije, tradicionalni pruski militarizam, vidna sklonost ka predodređenoj sudbini dominacije nad svetom, osećaj inferiornosti i neodređenosti zbog trenutnog stanja stvari – ujedinili u nemačkoj javnosti zarad davanja podrške ratnim naporima i agresivnoj politici njihove vlade.

    Ne manje bitno, samo dokazujući povezanost istorijskih dešavanja i tačnost odrednice istorije kao “učiteljice života”, knjiga implicira i sve ono što je u nemačkom narodu i vojsci (osećaj izdaje, razočarenja i neuspeha u epilogu Velikog rata) posledično dovelo do posejavanja semena zla i njegovog klijanja 20 godina kasnije u drugom, mnogo većem konfliktu.

    Knjiga je opremljena i ingenioznim uvodnim tekstom akademika Milorada Ekmečića.



    Više detalja

    Br.strana: 576

    Povez: Tvrd

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Filip Višnjić

    ISBN: 978-86-6309-048-4

    Šifra: 53150
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 576

    Povez: Tvrd

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Filip Višnjić

    ISBN: 978-86-6309-048-4

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.