• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Pounje u Bosanskoj Krajini
  Pounje u Bosanskoj KrajiniPounje u Bosanskoj KrajiniPounje u Bosanskoj Krajini

  Pounje u Bosanskoj Krajini

  Milan Karanović

  Polovna knjiga, nedostaju korice i sadržaj, ostalo odlično očuvano, prethodni vlasnik je, da bi zaštitio knjigu zalepio zaštitni omot.

  Izdavač: Srpka kraljevska akademija - Beograd,
  1925. god.
  Broširan povez, 22,5 cm.
  445 str. + mapa Srednje Pounje u Bosanskoj Krajini

  Srpski etnografski zbornik, knjiga 35
  Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 20

  Životno djelo Milana Karanovića, etnologa s kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka, predstavlja veliki doprinos istraživanju etnografskog blaga Bosanske Krajine.

  U početku kao parohijski sveštenik, a potom kao etnolog-istraživač, Karanović je istražio izuzetno vrijednu kulturnu zaostavštinu velikog dijela krajiškog područja. Narodne pjesme, vezovi, narodni običaji samo su dio folklornog bogatstva prikupljenog u gotovo pedesetogodišnjem radu ovog vrijednog naučnog radnika.

  Rođen je 23. aprila 1882. godine u novljanskom selu Velika Rujiška, Podgrmeč. Školovanje ga nakratko odvodi sa krajiških prostora; nakon osnovne škole odlazi u Sarajevo gdje završava Zanatlijsku školu, a potom i sarajevsku gimnaziju. Nakon svršenih šest razreda gimnazije upisuje i Bogosloviju u Reljevu, te 1909. godine dolazi za parohijskog sveštenika u krajiško selo Rujnicu. 1911. godine izabran je za počasnog člana Eparhijskog crkvenog suda u Banjaluci odakle je, 1913. , premješten u Veliku Kladušu. U vrijeme Prvog svjetskog rata Karanović je, zbog pripadništva Kočićevoj grupi `Otadžbina`, jedno vrijeme bio zatvoren u banjalučkom Vojnom zatvoru. Po svršetku rata bacio je svešteničku odeždu i kao etnograf-kustos ostatak života proveo u Sarajevu. Milan Karanović je umro 1955. god.

  Karanovićev istraživački rad je izuzetno obiman; pored 300 raznih članaka, od kojih 164 pripada oblasti etnografije, napisao je i objavio dva djela većeg obima: `Pounje Bosanske Krajine` i `Sanička župa`. Sarađivao je u mnogim listovima: `Srpska riječ`, `Narod`, `Srbobran`, `Novi život`, `Prosveta`, `Srpsko kolo`, `Politika". .. Brojni članci, uključujući i djela većeg obima, izišli su u izdanjima Srpske akademije nauka.

  Karanovićevi naučni poduhvati nisu ostali nezapaženi; o njegovoj ličnosi i djelu napisane su brojne kritike i studije, a zapazio ga je i svesrdno podržao naš priznati naučni radnik Jovan Cvijić.

  Tekst pripremila Milada Tišma, student srpskog jezika i književnosti.

  MOLIM VAS PAŽLJIVO PROČITAJTE!!! Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja, rok za uplatu je pet radnih dana, po isteku roka smatram da je kupac odustao od kupovine. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, post ekspress. . . Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige (zbog lošeg iskustva) NE ŠALJEM POUZEĆEM. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Na području Novog Sada preuzimanje knjiga moguće na novom naselju, na adresi sa sajta Korisna knjiga. Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite, putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

  2.000 din
  Prodato.

  Lokacija prodavca: Novi Sad
  Način slanja:
 • -Poštom
 • -Kurirskom službom
 • -Lično preuzimanje
 • Način plaćanja:
 • -Slanje po uplati
 • -Pilikom ličnog preuzimanja
 • Izaberite željenu varijantu:


  Napomena za prodavca:
   
  Šifra: 153784
  Prodavac: lavovski (6394)
  Ocena:
  • Pozitivne: 776
  • Negativne: 0
  • Neutralne: 2
  Prosecna ocena: 100,0%

  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.