• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ruralni razvoj i ruralna politika
    Ruralni razvoj i ruralna politika

    Ruralni razvoj i ruralna politika

    OPIS KNJIGE:

    Udžbenik ,,Ruralni razvoj i ruralna politika" namenjen je studentima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prema čijem nastavnom planu i programu je i napisan.
    Knjiga sadrži osam poglavlja.
    Prvo poglavlje ima za cilj da upozna studente sa osnovnim aspektima izučavanja problematike ruralnog razvoja, opisujući mesto ruralnog razvoja i ruralne politike u sistemu srodnih naučnih disciplina. U ovom poglavlju predstavljene su definicije ruralnog razvoja i okviri u kojima ovaj koncept nastaje.
    U drugom poglavlju opisane su ključne ekonomske teorije i modeli relevantni za ruralni razvoj, kao i vremenska linija kojom su se kretale pojedine tematske oblasti iz ove problematike. Vremenska linija prati period od završetka drugog svetskog rata do danas.
    U trećem poglavlju opisani su metodološki okviri i instrumenti za merenje ekonomskog rasta i razvoja generalno, kao i položaj ruralnog stanovništva u raspodeli ekonomskog blagostanja. Posebna pažnja je posvećena merenju razvojnih nejednakosti i položaja ruralnog stanovništva, uzrocima i politikama kojima se ova društvena pojava prevazilazi.
    U četvrtom poglavlju opisani su metodološki okviri za opis stanja u ruralnim oblastima. Ovo poglavlje započinje definicijama i razgraničenjima ruralnih oblasti,  razlikama u odnosu na druge entitete (urbane i suburbane sredine) i tipologijama ruralnih područja. U ovom poglavlju opisani su i indikatori za opis stanja u ruralnim sredinama i njihovu komparaciju, i dat prikaz stanja i uočenih trendova u evropskim ruralnim područjima.  
    U petom poglavlju predstavljen je koncept ruralne ekonomije, njegove definicije i faktori koji ga opredeljuju. Najveći deo teksta posvećen je ruralnoj nepoljoprivrednoj ekonomiji i njenom značaju za razvoj ruralnih sredina, modelima i tipovima dohotka ruralnih domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava. Ovo poglavlje treba da ukaže studentima na značaj razvoja ekonomskih aktivnosti izvan poljoprivrede, ne samo za ekonomski položaj
    ruralna domaćinstava, već i za održanje demografskog balansa i ekološku održivost ruralnih sredina.
    Šesto poglavlje bavi se institucionalnim okvirom ruralnog razvoja. U ovom poglavlju je opisana hijerarhijska struktura institucija i učesnika u procesu odlučivanja o ruralnom razvoju, njihove nadležnosti i sam proces kreiranja i upravljanja javnim politikama. Cilj poglavlja je da studente upozna sa organizacionom strukturom, tipovima učesnika u ruralnom razvoju, njihovim nadležnostima i mogućnostima uticaja na pitanja od značaja za ruralne sredine. Osim toga, kroz opis tehnika i procedura kreiranja javnih politika, studenti treba da steknu praktična zananja o instrumentima i sredstvima koja se koriste u
    donošenju strateških dokumenata.       
    Sedmo poglavlje bavi se politikom ruralnog razvoja i to prvenstveno iz ugla evropske perspektive i prakse. Ovakav pristup je odabran budući da EU politika u ovoj oblasti predstavlja poželjni model kojem Srbija treba da teži. Tekst sadrži uvid u genezu i evolucije podrške ruralnom razvoju u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, opise mera i instrumenata i procedura kojima se politika podrške ruralnom razvoju sprovodi.  
    Osmo poglavlje odnosi se na ruralna područja i ruralnu politiku Srbije. U ovom
    poglavlju su opisane definicije i tipologije koje se koriste u razgraničenju ruralnih područja u Srbiji, prikazano je stanje u ruralnim oblastima iz perspektive demografskih trendova, ruralne ekonomije i njene strukture, kao i strukturne karakteristike poljoprivrede i poljoprivrednih gazdinstava

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 320

    Povez: meki

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: iLearn

    ISBN: 978-86-7834-227-1

    Šifra: 97558
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 320

    Povez: meki

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: iLearn

    ISBN: 978-86-7834-227-1

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.