• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Salon / Galerija Schira
    Salon / Galerija Schira

    Salon / Galerija Schira

    OPIS KNJIGE:

    Iz Predgovora:

    O jednom utočištu zagrebačke likovne memorije 1975-1988.:

    Sedamdesetih su Olga i Matija opremili nebrojene slike i sličice, koje su umjetnici darivali za progonjene Matičare, da im posluže kao moralna potpora, znak simpatije ili da pomognu da se prodajom podmiri kakav prispjeli račun. Bolja su se djela Olginim i Matijinim rukama opremala i darivala odvjetnicima i svima onima koji su ljudima s »crnih lista« bilo kako izlazili ususret, bilo kako mogli pomoći ili pomagali. Vidio sam, a i drugi, da su uvijek bili spremni žrtvovati svoje vrijeme i svoj trud za druge. »Oni za nas i nisu neki drugi«, rekao je Miki, kako smo u prijateljskom krugu zvali Matiju – »oni delaju za nas«. Doista, bili su najbolji dijelovi nas samih.

    Poslije Karađorđeva – armijskog puča u lovištu znakovita imena, 1. prosinca 1971 (1. XII. je bio dan proglašenja i 53. objetnice Jugoslavije Karađorđevića), koji je poslužio restauraciji komunističke ortodoksije, gušenju partijskih reformista (ma i polovičnih) i kočenju narodâ – hrvatskoga i slovenskoga – prije svih drugih, na njihovu putu prema slobodi.

    Eto, u tim je takvim okolnostima počelo novo djelovanje Salona/Galerije Schira i potrajalo, pod mojim vodstvom, i uz moje tekstove, trinaest godina, s održanom pedeset i jednom izložbom kojie smo popratili katalozima (unikatnim i tiskanim, odnosno, unikatnim ili tiskanim). Isprva nismo najbolje dočekani, privatna je inicijativa u kulturi preuranila, nisu joj bili prilagođeni ni zakonska regulativa, niti su mediji raspolagali instrukcijama, a mi smo uskoro počeli ispisivati prijedloge za sufinanciranje našeg programa, kao da smo »društvena inicijativa«. Neko su se vrijeme pravili da nas ne primijećuju, a onda smo – i zalaganjem nekih pojedinaca – počeli dobivati skromnu potporu. Nama je, premda posve nedostatna – nikad u Galeriji nije isplaćen nijedan honorar, sve je išlo na pokrivanje materijalnih i tiskarskih troškova – bilo od najveće važnosti da nas, ma i bez oduševljenja, podupru: bio je to signal medijima i znak da nismo »porod od tmine«. Tako smo osigurali godine mirnog rada posvećene čuvanju dobara klasika naše Moderne, iznenađivanju »nepoznatim poznatim« i otkrivanju darovite mladosti u dolasku.

    Više detalja

    Br.strana: 480

    Povez: Broš

    Izdavač: Ex libris, Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 378-953-284-128-2

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 164433
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 480

    Povez: Broš

    Izdavač: Ex libris, Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 378-953-284-128-2

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.