• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Tesarski i armirački betonski radovi na gradilištu
    Tesarski i armirački betonski radovi na gradilištuTesarski i armirački betonski radovi na gradilištu

    Tesarski i armirački betonski radovi na gradilištu

    OPIS KNJIGE:

    Početkom šezdesetih godina, kratko vrijeme nakon što sam se zaposlio u jednom većem građevinskom poduzeću, povjereno mi je vođenje pogona gdje su se radile oplate, obrađivao betonski čelik i pripravljao beton. Do današnjih dana ostao sam vezan za to područje.

    Od šezdesetih godina beton postaje dominantan materijal za građenje svih vrsta građevina kod nas i u svijetu. Ako je devetnesto stoljeće ostalo obilježeno građevinama od čelika, dvadeseto će ostati u povijesti zapamćeno po građevinama od betona.

    U spomenutom sam razdoblju prošao kroz sva razvojna razdoblja građenja oplatama, monolitnim i montažnim betonom.

    Bio sam u skupini inženjera koja je tih godina preorijentirala tvornicu šperploča u Blažuju kod Sarajeva na proizvodnju ploča za oplate.
    Uskoro su izrađene prve prenosive ploče s oplatnom plohom od šperploče. Betonske površine zidova i podgleda ploča više nije trebalo žbukati.

    Beton se počinje oblikovati i na vidljivim površinama građevina. U stručnoj je literaturi ostala zabilježena fasada robne kuće u Mostaru, gdje sam rješio izlijevanje u betonu motiva sa stećaka.

    Bio sam na čelu skupine koja je projektirala i radila u Tvornici montažnih zgrada kod Sarajeva. U tvornici sam radio na proizvodnji dijelova za mnoge mostove, gospodarske zgrade i dijelove za oko šest tisuća stanova.

    Najuspješniji mi je pothvat projekat i vođenje izgradnje "Staze za bob i sanjkanje na Trebeviću", izvedene za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine i staze u Latviji kod Rige, koja je izvedena 1986. godine. Na navedenim je stazama izvedena zakrivljena ploča promjenjivoga poprečnog presjeka na oko šest tisuća metara površine bez korištenja oplata.

    Projektirao sam i izveo prvu tvornicu betona u Sarajevu, satnog učinka 2 x 70 m3 / sat, gdje je jedna linija bila osposobljena za proizvodnju u zimskim uvjetima.
    Nakon gotovo dvadeset godina provedenih u građevinskoj operativi nastavio sam raditi kao nastavnik i istraživač na Građevinskom Fakultetu i Institutu u Sarajevu a poslije 1992. godine kao nastavnik na Građevinskim fakultetima u Osijeku i Rijeci.

    Stečena sam iskustva objavljivao u znanstvenim i stručnim časopisima i četiri knjige.
    Pri kraju karijere odlučio sam sažeti znanja i iskustva iz oblasti tesarskih, armiračkih i betonskih radova s poglavljima o proračunu cijena građevinskih radova u knjizi namijenjenoj studentima i građevinskim inženjerima.

    Od tri diplomirana građevinska inženjera, dva se zapošljavaju i rade na izvođenju građevina, ili su poslom vezani za izvođenje. Dostupna stručna literatura iz ovih oblasti oskudna je i zastarjela.
    Knjigu sam namijenio građevinskim inženjerima na gradilištima, studentima građevinskih i srodnih fakulteta kao dopunsku udžbeničku literaturu i ostalim djelatnicima koji opslužuju graditeljstvo.
    Kada sam rješavao način izvođenja pojedinih konstrukcija ili cijelih građevina, držao sam se načela:
    Ne postoji najbolje rješenje izvođenja u općem smislu. Najsuvremeniji strojevi i uređaji ne daju istovremeno i najpovoljnije rješenje. U svakom pojedinačnom slučaju, građevinski inženjer mora istražiti i predložiti najpovoljnije tehnološko i organizacijsko rješenje uz tržno prihvatljivu cijenu.
    Ova je knjiga doprinos inženjerskom pristupu u rješevanju zadataka.

    Više detalja

    Br.strana: 319

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: AGM knjiga

    Šifra: 186072
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 319

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: AGM knjiga

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.