• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Um za tonom
  Um za tonomUm za tonomUm za tonom

  Um za tonom

  Pavle Stefanović

  Polovna knjiga, odlično očuvana.

  Izdavač: Nolit - Beograd,
  1986. god.
  Broširan povez, 19 cm.
  370 str.

  Pavle Stefanović (Kruševac, 22. mart 1901 - Beograd, 29. oktobar 1985.) je filozof, estetičar, esejista, muzički pisac, kritičar i književnik.

  Pavle Stefanović je rođen u Kruševcu 1901. godine u porodici intelektualaca. Otac Svetislav Stefanović bio je lekar, pesnik, kritičar i prevodilac Šekspira. Majka Milana Stefanović, rođena Bota, studirala je psihologiju i pedagogiju na Univerzitetu u Cirihu (Švajcarska). Pavle Stefanović je bio filozof, estetičar, esejista, muzički pisac, kritičar, književnik. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu univerziteta u Beogradu 1926. godine. Radio je kao bibliotekar u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu (od 1926. do 1948.), potom kao muzički komentator u Radio Beogradu (od 1948. do 1956.). Još u deceniji pred Drugi svetski rat postavši poznat kao muzički pisac i kritičar, Stefanović je, uporedo, napredovao u struci bibliotekara. Bio je svestrano angažovan u Društvu jugoslovenskih bibliotekara, član Beogradske sekcije i član Uprave Društva od 1931. U periodu pre Drugog svetskog rata vodio je govorni hor društva Abrašević za koji je pisao pesme i pripremao nastupe. Počevši od ranih tridesetih oglašavao se kao muzički kritičar u listovima Pravda, Štampa, Muzički glasnik, Vreme i drugim. Posle oslobođenja nastavio je da piše. Više stotina tekstova, osvrta, kritika i eseja Pavle Stefanović je objavio u časopisima Književnost, Delo, Izraz, Pozorište, Scena, Vidici, Književne novine, Savremenik, Politika, NIN, za programe Radio Beograda i druge. Izdvaja se njegova saradnja sa Trećim programom Radio Beograda. Između marta 1941. i marta 1945. nije objavio ni jedan tekst. Pavle Stefanović bio je čovek veoma širokih interesovanja. Njegov tematski opseg je zahvatao sve umetnosti, pa se pored muzičke kritike bavio i estetikom umetnosti i esejistikom. Pisao je o svim umetničkim oblastima - muzičkoj, likovnoj, pozorišnoj, književnoj, filmskoj. Pavle Stefanović je objavljivao prozu, najpre u periodici a potom u knjizi proze Gavrilo Kuželj. Vođen umetničkom radoznalošću, bio je i glumac u filmu Kičma Vlatka Gilića. Isticao se izuzetnom erudicijom i predavačkim darom. Na javnoj sceni Srbije i tadašnje Jugoslavije, držao je predavanja, nastupao na programima radija i televizije, tumačio dela klasične i, s posebnim afinitetom, dela i pravce moderne umetnosti. U najužem krugu Pavlovih prijatelja bili su Josip Slavenski, Ljubica Marić, Olga Jevrić, Enriko Josif, Mileta Sajić, Branimir Sakač, Radomir Konstantinović i drugi. Pratio je književni, muzički, likovni i uopšte kulturni život Srbije i tadašnje Jugoslavije, a posebno se ističu mnogobrojni tekstovi koje je posvetio festivalima koji su se tokom 60-tih godina prošlog veka osnivali u svim krajevima zemlje. Tako je redovno pratio Bemus, Bitef, Festival kamerne muzike u Slatini Radenci, Tribinu jugoslovenske muzike u Opatiji, Zagrebački Bienale...
  U Beogradu 2016. godine je održan multidisciplinarni naučni skup O ukusima se raspravlja. Pavle Stefanović (1901-1985). Organizatori su bili Udruženje kompozitora Srbije - Sekcija muzičkih pisaca i Muzikološko društvo Srbije

  MOLIM VAS PAŽLJIVO PROČITAJTE!!! Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja, rok za uplatu je pet radnih dana, po isteku roka smatram da je kupac odustao od kupovine. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, post ekspress. . . Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige (zbog lošeg iskustva) NE ŠALJEM POUZEĆEM. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Na području Novog Sada preuzimanje knjiga moguće na novom naselju, na adresi sa sajta Korisna knjiga. Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite, putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

  400 din

  Lokacija prodavca: Novi Sad
  Način slanja:
 • -Poštom
 • -Kurirskom službom
 • -Lično preuzimanje
 • Način plaćanja:
 • -Slanje po uplati
 • -Pilikom ličnog preuzimanja
 • Izaberite željenu varijantu:


  Napomena za prodavca:
   
  Šifra: 153896
  Prodavac: lavovski (6200)
  Ocena:
  • Pozitivne: 693
  • Negativne: 0
  • Neutralne: 2
  Prosecna ocena: 100,0%

  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.