• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Časna sestra
    Časna sestraČasna sestra

    Časna sestra

    OPIS KNJIGE:

    Paskal Tusen, belgijska spisateljica, svojim jezgrovitim ali slikovitim načinom pisanja na scenu će postaviti četiri sestre. Već prvim citatom iz Rableove Pohvale ženama, u kom se ženska kosa poredi sa Meduzinim zmijama, ove junakinje biće osvetljene riđom bojom kose i postati buntovnice svog vremena, obeleženog falokratijom koja vlada čak i u manastirima.

    Otkrivajući porodične tajne junakinja, Paskal Tusen skida masku sa jednog dela belgijskog društva, otkrivajući licemerstvo primenjivo na čitav svet u sveukupnosti njegovog postojanja.

    U dvadeset kratkih poglavlja isprekidanim belinama, upoznaćemo četiri žene koje, ne bez posledica, preživljavaju sopstvenu porodicu, naročito oca taj crveni lampion incesta.

    Feministkinja Sesil, lezbejka Tereza, monahinja Anjes i Kler koja živi u vanbračnoj zajednici, prkosiće svim tipiziranim društvenim normama, i svojom kosom boje buktinje osvetliće hipokriziju vremena u kom žive.

    One hitaju. Reklo bi se da ih đavo goni. Čim je zvono zazvonilo, dvadeset devojčica u letu hvataju svoje školske torbe i žure pravo kući. Vešto izbegavajući uobičajena pitanja i poljubac, odbijajući čak i popodnevnu užinu koja čeka u kuhinji, svaka uleće u svoju sobu kako bi se sklonila u svoj krevet, stisnutih očiju i ušiju čvrsto začepljenih sa svojih deset prstića.
    Jer toga dana, iznenada, učiteljica je prekinula svoj čas. Nije još bilo zvonilo za kraj časa. Okrenula je leđa crnoj tabli i nizu velikih slova koja je započela da ispisuje svojim uspravnim i besprekornim rukopisom. Odložila je svoju belu kredu i obratila nam se:„B!" Dvadeset devojčica spustile su svoje nalipero.„Veliko slovo B, na šta pomisliti kad ga vidite, male moje gospođice?" Njen namršteni pogled ispitivački nasje posmatrao jednu za drugom.„Gde čujete neko B? U kom ličnom imenu?" Jedna devojčica se osmelila da izgovori „Bogdan", neka druga „Briž". „Ma ne, potražite." Podigle smo glave.Tavanica je ćutala.„B... kao Bog! A sad dobro otvorite svoje male uši." Izmenila je izraz lica i glas. „Bog posmatra male devojčice..." Ona šapuće iza svojih ružnih naočara sa okvirom od žućkastog kornjačinog oklopa koje su se sjajile.„On će odabrati jednu od vas... To će se možda dogoditi večeras... Pripremićete uši vašegsrcazabožji glas... Budeteli ga čuledoćeznačiti da vas Bog poziva itraži od vasda seudateza njega... Ja sam bila čula taj glasić i postala sam supruga Boga. Kao što su vaše mame supruge vaših tata... Dakle, budite jako pažljive... Slušajte glasove noći."

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 159

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 9788651520108

    Šifra: 220048
    Cena: 790 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 159

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 9788651520108

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.