• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Novi Sad: Od Neandertalaca do Turaka
    Novi Sad: Od Neandertalaca do Turaka

    Novi Sad: Od Neandertalaca do Turaka

    OPIS KNJIGE:

    Iz Uvoda:

    Poslednjih godina došlo je do intenziviranja areholoških istraživanja u Novom Sadu, što je doveo do veoma značajnih rezultata o naseobinskoj prošlosti na užem prostoru urbanog dela grada. Izvanredni rezultati istraživanja izmenili su pogrešnu i ničim neutemeljenu raniju procenu mnogih, koji su se bavili njegovom prošlošću, da je Novi Sad mlad grad, nastao kao satelit savremene Petrovaradinske tvrđave. Ispostavilo se da je gradski prostor prava arheološka riznica. U poređenju sa ostalim našim gradovima, pa i evropskim, Novi Sad prednjači u arheološkom potencijalu. Do sada prikupljena arheološka građa nije adekvatno obrađena i publikovana, ali ono sa čim sada raspolažemo daje nam pravo da iskažemo ovako jake ocene o broju i sadržini naših areheoloških nalazišta. Da za to ima opravdanja dovoljno je reći da se na ovom, moglo bi se reći mikro regionu, nalaze skoro sve kulture koje imamo raspoređene po celoj Vojvodini. Nedostaje samo jedna, što je najverovatnije rezultat nedovoljne istraženosti terena. Ali zato imamo prvu i najstariju ljudsku zajednicu, koja je ostalom delu Vojvodine nepoznata. To samo po sebi govori koliko je jedan mali prostor bio zanimljiv ljudima milenijumima unazad. Svedoci smo da se ta pojava nije izmenila ni do današnjih dana. U ovom tekstu ćemo pokušati da objasnimo zagonetku tog novosadskog „magneta“. Isto tako ćemo videti koliko ljudima u prošlosti trebalo truda, umešnosti i hrabrosti da podižu naselja u močvari i bespuću.

    Autor ovog teksta nalazi se među prvim istraživačima koji su se bavili arheologijom na prostoru grada, pa oseća obavezu i potrebu da o ovome nešto više kaže, kada je za to dobio priliku. Koristeći svoja i saznanja savremenih istraživača, autor je u prilici da prvi put sugrađanima izloži jednu celovitiju sliku o bogatoj i dugoj tradiciji življenja na ovom prostoru. U tom smislu je prilagođena i ova publikacija, kako bi bila dostupna čitaocima različitog nivoa obrazovanja i uzrasta. Sve ono što je iz daleke prošlosti pronađeno u Novom Sadu, postavljeno je u širi kontekst zbivanja u odgovarajućem periodu, u odnosu na širi prostor Podunavlja i Vojvodine. To je najbolji način da odmerimo vrednosti o kojima ćemo ovde govoriti.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 158

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0966-0

    Šifra: 52752
    Cena: 900 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 158

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0966-0

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.