• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Cuba na dlanu
    Cuba na dlanuCuba na dlanu

    Cuba na dlanu

    OPIS KNJIGE:

    Kada su mi moji dobri prijatelji, Hadži Dragan Antić i njegova poštovana saradnica Marinika Grutas, ponudili da napišem predgovor za njihovu knjigu „Kuba na dlanu - za početnike“, delo koje sa dobrim kriterijumom izbora i novinarske profesionalnosti obuhvata različite teme neophodne za sticanje jedne elementarne informacije o Kubi, ali pazeči da se uzme samo ono neophodno u svakoj oblasti (ono humano i ono božansko, uz izbegavanje gnjavaže, kako bi smo rekli na Kubi), moja neposredna reakcija je bila da zahvalim na počasti koju su mi dodelili i da sa zadovoljstvom prihvatim izazov, nastojeći da sastavim nekoliko redova za koje se, skromno nadam, da se mogu nazvati predgovorom.
    Uživao sam u čitanju „Kubu na dlanu za početnike“. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv dragih srpskih prijatelja da, preko magije reči, ,,proputujem“, od susreta sa Špancima na ostrvu, jedinstvenog trenutka kada je Kristifor Kolumbo imao patetičnu ideju da nas prekrsti u monarhijsko ime Huana, nastojeći da zameni čarobno i zvučno domorodačko ime Kuba; preko opisa i sinteze glavnih događaja naše istorije ili karakteristika naše jedinstvene geografije; ne zaboravljajući ni imperijalističku blokadu koju pobedonosno izdržavamo već 45 godina, dolazeći na kraju do ukusnih jela kreolske kuhinje, ili senzualnih koktela pripremljenih od pravog ruma od trske, onog koji se proizvodi na Kubi više stotina godina od našeg alkohola, pete vrhunske esencije šećerne trske, jer je rum toliko kubanski kao i legendarne havanske cigare. To je onaj isti rum u kome su, putem otkupa, uživali čuveni gusari i pirati koji su uništavali Karibe, zlokobne ličnosti koji su se, zaboravivši na crno vino koje su navikli da piju u očinskoj kući u Evropi, rado pridružili đavolskoj vodi nastaloj na Karibima, pod direktnim uticajem američkog Boga Sunca.
    Kako jasno izjavljuju Antić i Marinika, njihovi su napori kao autora i izdavača, usmereni ka onima koji su diletanti po pitanju Kube.

    znenađuje da je, u svetu u kome se mnogi proglašavaju stručnjacima za kubanske teme (čak se neki samoproglašavaju boljim poznavaocima Kube od samih Kubanaca), to jedan podsticajan, novi i zanimljiv cilj. Priznajemo da se Antić pobrinuo za ,,zaboravljene“, od onih koji nisu pozivani na akademske kongrese ili debate poznavalaca, za koje velika štampa nema interesovanja da ih intervjuiše ili im ponudi prostor u svom programu, ili savremenije rečeno, za one koje velike informativne multinacionalne kompanije ocenjuju kao pasivne primaoce informacije, ali Antić ne pada u zamku trivijalnosti i pokazuje svojom knjigom i izborom tema koje je uključio, da on kao početnike u kubanskim temama vidi one čitaoce koji više vole, da pre nego što daju mišljenje, saznaju šta zaista stoji iza izvesnih ,,istina“ koje su proklamovane i ponavljane do zamora, koje se samo na tome održavaju, jer se ponavljaju do zamora.
    Priznajem da sam bio zatečen naslovom. Treba razjasniti da se ne radi o lošem ukusu. Pre možda, o jednom začikavanju koje golica. Prihvatam i priključujem se, uzvišenoj mudroj i razumnoj poruci koju emituju dobri srpski prijatelji naslovom koji su izabrali: ko misli da ima pravo da javno iznosi mišljenje o kubanskoj stvarnosti treba to da učini, ali bolje i više upoznavajući naše istinski ključne trenutke, istorijske razloge koji nas prate, našu geografsku realnost, potrebu da se ide do pravih izvora, a naročito, da se ne prihvataju kao nepromenljive istine proizvedene u nepouzdanim radionicama, gde se proizvode poluistine ili potpune laži, sa jedinim ciljem da se imaju noževi za bacanje u jednom delirijumskom i brutalnom procesu dezinformacija o kubanskoj revolucionarnoj stvarnosti, koji dan za danom preplavljuju stranice i programe nekih od najuglednijih informativnih sredstava u vlasništvu multinacionalnih kompanija takozvanog prvog sveta, ili, ako hoćete, severa, a koje u svojoj službi imaju, kao bubnjeve za odjek, neke beznačajne medije na nacionalnom nivou. Jer, na žalost, živimo u svetu u kome neki proizvode lažne vesti isto kao što se proizvode neupotrebljivi proizvodi da bi zadovoljili potražnju jednog iracionalnog potrošačkog društva koje Ijudsku vrstu vodi putem opasnosti i uništenja.

    Više detalja

    Br.strana: 237

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2007.

    Izdavač: Treći milenijum

    ISBN: 9788684029104

    Šifra: 144145
    Cena: 330 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 237

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2007.

    Izdavač: Treći milenijum

    ISBN: 9788684029104

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.