• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Istorija i predanje
    Istorija i predanje

    Istorija i predanje

    OPIS KNJIGE:

    Gde u identitetu jednog naroda prestaje predanje, a počinje istorija, a gde su oni neraskidivo povezani?


    Knjiga Istorija i predanje Miloša Kovića, vodećeg srpskog istoričara, apologija je onog osećanja vlastitog dostojanstva i trajanja, koja postoji u našem narodu odvajkada, a koja je pod sistemskim napadom poslednjih nekoliko decenija.

    U njenom središtu su mesto i uloga Kosovskog zaveta i crkvenog predanja u istoriji srpskog naroda. S jedne strane, autor istražuje u kojoj meri je Kosovski zavet uslovio specifični identitet srpskog naroda, a sa druge otkriva putanje predanja u samom razumevanju istorije. Posebnu pažnju posvećuje odnosu predanjske i moderne misli, zaveta i novog doba od Prvog srpskog ustanka naovamo.

    Po mnogo čemu, ova knjiga je prevratnička. Ona nudi bitno drugačije razumevanje srpske istorije, ali na naučno skrupulozan i moderan način. Miloš Ković ubedljivo pokazuje da postoje kontinuitetu tamo gde ih je modern doba previdelo, odnosno da se u događajima srpske istorije od Velike seobe 1690. naovamo mnogo više ogleda naša drevna srednjovekovna tradicija nego što su srpski intelektualci bili spremni da prihvate.

    O kontinuitetima i diskontinuitetima srpske istorije prvi je tekst ove knjige. On precizno mapira mesta sećanja u našoj kulturi i identitetu i pokazuje njihovu neprecenjivu važnost. U tekstu Kosovski zavet i nacionalni identitet Srba autor je pokazao do koje mere je predanje o odsudnom srednjovekovnom boju oblikovao samosvest Srba.

    Tekst „Ustaničko nasleđe Srpske crkve” možda je ključni tekst prvog dela knjige. U njemu se pokazuje do koje mere je upravo SPC bila neotuđivi deo svakog važnog događaja u srpskoj slobodarskoj tradicji. Nije bilo nijednog ustanka, borbe protiv okupatora ili značajnog događaja, popust 27. marta, u kome jerarsi naše crkve nisu bili među najaktivnijim učesnicima, ako ne i organizatorima.

    U drugom delu knjige autor je posvetio dužnu pažnju onim delima i piscima koji su afirmisali ili omogućili da se zavetni smisao istorije, kao neprekidna prisutnost predanja, projavi i u modernom dobu. Predmet Kovićeve pažnje su vladike Amfilohije i Atanasije, vladika Nikolaj i Žarko Vidović. Takođe, autor je pisao i o dva velika sintetičara srpske istorije, Leopoldu Rankeu i Đoki Slijepčeviću.

    Više detalja

    Br.strana: 252

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Catena Mundi

    ISBN: 9788663431850

    Šifra: 226683
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 252

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Catena Mundi

    ISBN: 9788663431850

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.