• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Istorija srpskog naroda u XIX i početkom XX veka
    Istorija srpskog naroda u XIX i početkom XX veka

    Istorija srpskog naroda u XIX i početkom XX veka

    Danko Leovac, Suzana Rajić

    OPIS KNJIGE:

    Od 2002. godine nekadašnji predmet Nacionalna istorija novog veka podeljen je na dva predmeta: Istorija srpskog naroda u novom veku 1 i Istorija srpskog naroda u novom veku 2. Od 2005. godine ta dva predmeta dobijaju nove nazive: Istorija srpskog naroda (XVI – XVIII vek) i Istorija srpskog naroda u XIX i početkom XX veka. Po studijskom planu i programu, predmet Istorija srpskog naroda u XIX i početkom XX veka je dvosemestralni i izučava se na trećoj godini osnovnih akademskih studija istorije. Hronološki okvir predmeta obuhvata period od početka Prvog srpskog ustanka (1804), odnosno poslednjeg austrijsko-turskog rata, kod nas poznatog pod nazivom Kočina krajina (1788–1791), do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918). Geografski okvir predmeta obuhvata ne samo prostor Kneževine/ Kraljevine Srbije, već čitav prostor na kome je živeo i živi srpski narod – prostor Crne Gore, Habzburškog i Osmanskog carstva.

    Jedan od najvećih problema sa kojima smo se susretali u nastavi jeste nepostojanje odgovarajućih udžbenika. U dosadašnjem radu se kao priručnik uglavnom koristila višetomna Istorija srpskog naroda sa dodatnim spiskom literature. U cilju olakšavanja nastave i približavanja predmeta studentima uspeli smo u nameri da rukopis ovog udžbenika, namenjenog studentima osnovnih studija, privedemo kraju. Rukovodili smo se činjenicama da studenti u nastavnom procesu treba da odrede glavne promene koje se događaju u državnom, ekonomskom i društvenom razvoju Kneževine/Kraljevine Srbije, uvide njihovu posebnost, otkriju određene pravilnosti i tokove i da uvide različite vrste među njima, ispitaju političke, socijalne, ekonomske i kulturne činioce i uslove, razumeju kako se gledišta i ideje u vezi sa ovim pojavama menjaju tokom vremena. Glavni ciljevi udžbenika su povećanje motivacije studenata za učenje i razvijanje interesovanja za istoriju srpskog naroda u XIX i početkom XX veka, podsticanje studenata da uočavaju, zapažaju, razumeju i povezuju različite događaje, odnosno formiraju sopstveno mišljenje, i na kraju da formulišu, rezimiraju i sintetizuju različita saznanja.

    Udžbenik obuhvata istoriju srpske države u XIX i početkom XX veka i podeljen je na četiri hronološko-tematske celine: 1) Srpska revolucija, 2) Od Autonomije ka nezavisnosti 3) Nezavisna država, 4) Teritorija, stanovništvo, privreda, prosveta, društvo. Svaka od ovih celina podeljena je na odgovarajuća potpoglavlja, koja u potpunosti prate hronološki i tematski redosled i u skladu su sa postojećim planom i programom predmeta. Trudili smo se da svakom važnijem događaju posvetimo odgovarajuću pažnju, posebno onim koji su u dosadašnjoj istoriografiji obrađeni na ideološki pristrasan način ili često sa pogrešnim tumačenjima. Zbog toga su u udžbenik uključeni rezultati radova savremene istoriografije i novih istraživanja, koji su umnogome doprineli osvetljavanju slike i pozadine brojnih istorijskih događaja.

    Svaka celina je propraćena odgovarajućim ilustrativnim materijalima i istorijskim kartama, čiji je cilj osvežavanje teksta, približavanje studentima vremena događaja i bolje razumevanje materije. Pored toga, na kraju svake celine nalazi se spisak najvažnijih izvora i literature, koji mogu poslužiti za produbljivanje stečenih znanja. Svi datumi su navedeni po novom kalendaru.

    Više detalja

    Br.strana: 412

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 9788617198198

    Šifra: 228413
    Cena: 2.420 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 412

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 9788617198198

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.