• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Manastir Gomirje
    Manastir Gomirje

    Manastir Gomirje

    OPIS KNJIGE:

    Manastir Gomirje je najstariji manastir na prostoru Episkopije gornjokarlavačke, a ujedno i najzapadniji pravoslavni manastir, podignut 1600. godine, monasima manastira Krka, koji zbog turskog pustošenja Dalmacije izbegoše iz svoje obitelji i naseliše se u gorske krajeve austrijske carevine.

    Kao i većina pravoslavnih svetinja i ovaj manastir je živeći životom svoga naroda stradao i bio rušen u više navrata. Samo je promislom Božijim u vreme vladavine austrijske carice Marije Terezije, preživeo zatvaranje 1777. godine ostavši da i dalje vrši svoju duhovnu misiju okupljajući i prihvatajući sve koji su u njemu nalazili utehu i zaštitu. Od strane austrougarskih vlasti za vreme Prvog svetskog rata bio je pretvoren u logor za politički optužene srpske sveštenike koji su bili nacionalni radnici. U Drugom svetskom ratu manastir je zapaljen od ustaša, a monasi sa igumanom Teofanom Kosanovićem i Metodijem Subotinom odvedeni su u logor Jadovno gde su pobijeni.

    Kroz svoju istoriju manastir Gomirje je bio centar i sedište episkopa gornjokarlovačkih. Sedište je kasnije preneseno u Plaški. Manastir je težio da postane kulturni i prosvetni centar, za što su se pobrinuli mnogi sposobni i obrazovani monasi ove sveštene obitelji. Pomenuli bismo neka od velikih i značajnih imena: Danilo Ljubotina i Danilo Jakšić, kasnije karlovački episkopi. Vićentije Ljuština arhimandrit i pisac talijanske Gramatike, Stojan Šobot protoprezviter korenički i pisac prvog srpskog katihizisa, slikar Simeon Baltić, Sava Mrkalj reformator srpskog jezika, arhimandrit Josif Rajačić kasnije Srpski Patrijarh, Lukijan Mušicki organizator narodnog školstva, izuzetni kulturni radnik toga doba iguman Sevastijan Ilić i mnogi drugi obrazovani monasi.

    Blagodarni smo Bogu i velikom trudu sestre Snježane Orlović istoričarke umetnosti, što smo uspeli da pripremimo ovu monografiju manastira Gomirja, koja je ujedno i prva obimnija monografija koja rečju i slikom svedoči o istoriji ovoga najstarijeg i najzapadnijeg pravoslavnog manastira ali istovremeno svedoči i o istoriji pravoslavnih Srba Gorskoga Kotara.

    Drevna monaška obitelj, duhovni stožer i centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara, Like i šire manastir Gomirje i danas svedoči pravoslavnu veru na ovim prostorima i okuplja pravoslavne vernike i sve dobronamerne posetioce ove sveštene obitelji.

    Više detalja

    Br.strana: 176

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Martiria - Eparhija gornjo-karlovačka

    ISBN: 978-86-87909-10-6

    Šifra: 39047
    Cena: 3.361 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 176

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Martiria - Eparhija gornjo-karlovačka

    ISBN: 978-86-87909-10-6

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.