• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • O srpskim piscima - Ivo Andrić
    O srpskim piscima - Ivo AndrićO srpskim piscima - Ivo Andrić

    O srpskim piscima - Ivo Andrić

    OPIS KNJIGE:

    Andrićevi eseji, kritički osvrti i zapisi o jugoslovenskim piscima i temama pisani sa različitim povodima, u različito vreme i nejednake su vrednosti. Najbolji je, nema sumnje, esej Njegoš kao tragični junak kosovske misli, a za njim slede mnogobrojni radovi o istom piscu, kao i oni o Vuku. Osim toga, ističu se i mladalački osvrt o Matošu, esej o Matavulju („O majstoru pripovedaču“), rasprave „O Gavri Vučkoviću i povodom njega“, „Zemlja, ljudi i jezik kod Petra Kočića“, zapisi o Isaku Samokovliji, Kalmiju Baruhu, Romanu Petroviću i Jovanu Bijeliću i razmišljanja o aktuelnim temama i kulturnim problemima. Ostalo su kratki prigodni članci koji ponekad i ne dotiču temu i pokazuju želju pisca diplomate da odgovori zahtevima dana, a da se, pritom, ne uživi dublje u predmet.

    Oni, istovremeno, svedoče kako Andrić nije želeo da bude kritičar i da raspravlja o najužim književnim pitanjima. Njegovi kritičko-esejistički tekstovi bili su često odgovor na aktuelne obaveze. I esej o Matošu je, u stvari, predavanje koje je povodom smrti poznatog hrvatskog kritičara održao u Beču, u klubu „Zvonimir“, 1914. godine. Nije teško utvrditi da je većina ostalih Andrićevih kritičkih radova nastala sličnim prigodnim povodima.

    U ovom delu su skupljeni poznati eseji našeg poznatog pisca i nobelovca, Ive Andrića, a koji su u periodu od 1914. do 1960. godine objavljivani u raznim književnim časopisima. Osim što je bio vrstan pisac i intelektualac, Andrić je bio i pažljiv čitalac i vispren kritičar - u svojim esejima se sa dosta razumevanja, ali i okom pisca koji je ispekao svoj zanat, osvrće na aktuelna dela srpske književnosti.

    Više detalja

    Izdavač: Autorsko izdanje

    ISBN: 9788607020812

    Šifra: 57320
    Cena: 935 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Izdavač: Autorsko izdanje

    ISBN: 9788607020812

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.