• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • O životu vrste
    O životu vrste

    O životu vrste

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "O životu vrste" Artura Šopenhauera predstavlja filozofsku analizu osnovnih pojmova i zakonitosti koje upravljaju ljudskim bićima i prirodom kroz prizmu vrste i individue.

    Šopenhauer u ovoj knjizi razvija svoje ideje o volji za životom, koje su ključni deo njegove metafizike, i pokazuje kako se volja manifestuje kroz različite oblike bića, posebno se osvrćući na čoveka.

    Autor počinje razmatranjem pojma vrste, gde objašnjava kako se platonske ideje, kao savršene forme svih bića, objektivizuju kroz specifične vrste u vremenu, stvarajući nizove individua povezanih rođenjem. Ovo Šopenhauer ilustruje kao proces u kojem suština svakog živog bića leži u njegovoj vrsti, dok su individualne manifestacije te vrste, uključujući seksualno ponašanje i reprodukciju, od ključnog značaja za održanje i evoluciju vrste.

    Jedno od centralnih poglavlja bavi se "Metafizikom polne ljubavi", gde Šopenhauer analizira kako se volja za životom očituje kroz polne instinkte i ljubav. Tu autor razmatra kako seksualna privlačnost i izbor partnera kod ljudi postaju izraženi kroz kompleksne emocije i društvene obrede, često kulminirajući u strastvenoj ljubavi koja prevazilazi pojedinačne interese i usmerava se ka očuvanju i poboljšanju vrste.

    Šopenhauer takođe otvara diskusiju o kontroverznim temama kao što su "O pederastiji" i "O ženama", gde iznosi svoje često provokativne poglede na prirodu seksualnih odnosa i društvene uloge žena. Ove sekcije, dok su izazvale brojne debate, pružaju uvid u kompleksnost ljudskog seksualnog i socijalnog ponašanja kroz prizmu njegove filozofije.

    Završno poglavlje "Rečnik stvari i imena" služi kao kompendijum ključnih pojmova koji su se pojavljivali tokom dela, pružajući čitaocima dublji uvid u Šopenhauerov jezički i konceptualni okvir.

    "O životu vrste" nije samo filozofski tekst, već i duboka refleksija o prirodi ljudskog postojanja, gde Šopenhauerova penetrativna analiza ilustruje večne dileme koje su još uvek relevantne u savremenom društvenom kontekstu.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 116

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962893

    Šifra: 238253
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 116

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962893

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.