• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999.
    Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999.

    Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999.

    OPIS KNJIGE:

    Podnaslov dela je : Uticaj bombardovanja na jugoslovensku odluku da se povuče iz pokrajine Kosovo.

    Reč izdavača :

    ’’Ova knjiga je obimna doktorska disertacija odbranjena na Pravnom fakultetu Univerziteta Pantheon Assas u Parizu i rezultat je predanog petogodišnjeg autorovog istraživanja i pisanja, potpuno nezavisno od bilo kog istraživačkog centra ili organizacije.

    Forum za bezbednost i demokratiju je isto tako ovu značajnu knjigu objavio samostalno – bez finansijske ili bilo kakve druge podrške bilo koje domaće ili strane institucije.

    Forum za bezbednost i demokratiju naglašava kako knjiga „Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999.“ tek sa ovim objavljivanjem na srpskom jeziku, a prevedena s francuskog na kome je pisana i nastala, izlazi iz tišine i izolacije univerzitetske biblioteke čuvene francuske Sorbone i postaje dostupna stručnoj i najširoj javnosti, uprkos tome što je na ovom renomiranom univerzitetu dobila najviše, odlične, ocene.

    Darko D. Ribnikar svojom analizom 78 dana NATO bombardovanja predočava naučene „lekcije“ koje su brzo zaboravljene i koje su kako kaže „da bude još gore, loše analizirane na Zapadu“.

    Ova knjiga se ne bavi pitanjima legitimiteta bombardovanja već „iznutra“ osvetljava senke nad dubinskim pitanjima efikasnosti vojne prinude i „podrivanja srpske volje“, koja se završila povlačenjem Vojske Jugoslavije – čiji su „vojnici bili izbrijani, a borbena vozila u izvanrednom stanju, dovodeći na taj način u pitanje izjave zvaničnika NATO-a.“

    Ono što „Pouke bombardovanja Jugoslavije“ izdvaja od drugih knjiga koje su se bavile ovom temom je što se Darko D. Ribnikar s podjednakom analitičnošću bavi i odlukama Zapada i NATO-a i unutrašnjim odnosima onih koji su bacali bombe i onima koji su pod tim bombama bili – narodom, vojskom i vlašću u SR Jugoslaviji.

    Autor posebno ističe da su brojni razgovori u Srbiji bili ključne tačke njegove teze i knjige. Brojna imena srpskih sagovornika on, navodi na kraju knjige, dok se na njenom početku zahvaljuje na „logističkoj“ podršci za njihovo organizovanje takođe brojnim znanim i uticajnim ličnostima ovdašnje političke i društvene scene.

    Jedan od rezimea ove knjige je da su Kumanovski sporazum i Rezolucija SB odsekli jedan deo Jugoslavije, ali da nisu doveli u pitanje Miloševićevu vlast.

    Uoči 20-godišnjice bombardovanja i gledajući aktuelni trenutak u kome se knjiga sad objavljuje, moglo bi se reći ni osnove na kojima je Milošević zasnivao svoju kosovsku i ukupnu politiku.’’

    Više detalja

    Br.strana: 340

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Forum za bezbednost i demokratiju

    Šifra: 145923
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 340

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Forum za bezbednost i demokratiju

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.