• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Prevladavanje teškoća u učenju
    Prevladavanje teškoća u učenju

    Prevladavanje teškoća u učenju

    E. Mettus, A. Litvina, O. Turta, E. Burina

    OPIS KNJIGE:

    Poznato je da materinski jezik većini učenika predstavlja jedan od najzahtjevnijih školskih predmeta. Teškoće u njegovu usvajanju u velikoj su mjeri povezane s problemima kojima se bavi logoped (do 21 posto učenika). Ovaj praktični priručnik sadrži program VJEŽBI i kao takav predstavlja iskustvo ciljanog rada cijelog tima stručnjaka: školskog psihologa, logopeda i socijalnog pedagoga - usustavljeno iskustvo formiranja vještina učenja u djece s poremećajima u čitanju i pisanju (od prvog do petog razreda).

    Provođenje predloženog programa trebalo bi rezultirati razvojem sljedećih sposobnosti i vještina u djece:

    • snalaženje u situaciji učenja (dijete treba biti u stanju shvatiti uputu, isplanirati vlastitu aktivnost u svrhu postupanja prema uputi, prepoznati ono što nije razumjelo i potražiti pomoć učitelja ili vršnjaka);
    • potpuno sudjelovanje u radu u paru, u maloj skupini i u frontalnoj nastavi, odnosno u radu učitelja s cijelim razredom;
    • voljno reguliranje vlastite pažnje, sposobnost da se na vrijeme uključi u rad razreda, preusmjeravanje pažnje pri promjeni vrste rada, hvatanje koraka s ostalima u razredu (održavanje tempa);
    • odgovoran odnos prema rezultatima svog rada, sposobnost uspoređivanja postignutog rezultata s planiranim i njegovo adekvatno ocjenjivanje;
    • osvještavanje vlastitih jakih i slabih strana u učenju, ovladavanje "tehnologijom uspjeha i postignuća".

    Program se sastoji od šest modula čije se VJEŽBE mogu koristiti tijekom logopedskog rada. Razvrstavanje vježbi u module je uvjetno jer je većina ponuđenih vježbi multifunkcionalna.

    Sadržaj

    Predgovor
    Program cjelovitog praćenja učenika s poremećajima u čitanju i pisanju
    Struktura programa
    Struktura portfolija
    Logopedske vježbe
    Modul A: Vještina percipiranja govorne ili pisane upute
    Modul B: Vještina planiranja aktivnosti prema zadanoj uputi i rada prema planu
    Modul C: Vještina provođenja završne samokontrole
    Modul D: Vještina samostalnog ocjenjivanja rezultata vlastitog rada
    Modul E: Vještina voljnog upravljanja vlastitom pažnjom i tempom rada
    Modul F: Vještina komunikacije u situaciji učenja
    Približna struktura logopedskog sata korekcije disgrafije i disortografije
    Kako organizirati uspješan rad učenika u sklopu logopedske terapije
    Suradnja u svrhu učenja
    Primjeri zadavanja zadataka skupinama prilikom organizacije učeničke suradnje na logopedskim sastancima u okviru programa «Učim učiti»
    Primjena elemenata Dalton-plana u logopedskoj terapiji u okviru programa «Učim učiti»
    Kako organizirati rad prema Dalton-planu u logopedskoj terapiji
    Suradnja logopeda i učitelja u savjetodavnom praćenju učenika prema programu «Učim učiti»
    Dijagnostika problema
    Analiza djetetovih problema u učenju u suradnji učitelja i logopeda
    Razrada zajedničkog akcijskog plana logopeda i učitelja za uklanjanje teškoće u učenju
    Logopedske metode rada na satovima pisanja, čitanja, jezika, i razvoja govora
    Vježbe na logopedskim satovima rukopisa i jezika
    Vježbe na logopedskim satovima čitanja i razvoja govora
    Strategije i vježbe koje pomažu razvoju vještina samoprovjere
    Suradnja logopeda i roditelja
    Dijagnostika teškoća u učenju u okviru programa «Učim učiti»
    Dodaci
    Popis korištene literature

    Autorice, tri psihologa i četiri logopeda, stručne su djelatnice Centra za psihološko-edukacijsku i medicinsko-socijalnu pomoć djeci školske dobi u Sankt-Peterburgu.

    Iz knjige:


    Predgovor

    Poznato je da materinski jezik većini učenika predstavlja jedan od najzahtjevnijih školskih predmeta. Teškoće u njegovu usvajanju u velikoj su mjeri povezane s problemima kojima se bavi logoped (do 21 posto učenika). Usto, prema navodima mnogih istraživača, jezično-govorne poremećaje u djece gotovo uvijek prate više ili manje izražene teškoće u oblikovanju spoznajnih i komunikacijskih vještina, te vještina učenja. Stoga se program praćenja učenika s poremećajima u čitanju i pisanju mora usmjeriti ne samo na korekciju tih poremećaja, već i na stvaranje i razvijanje djetetovih vještina komunikacije, organizacije pripreme za učenje i pravilne raspodjele vremena, planiranja, samokontrole, itd. To se obično svrstava u domenu školskog psihologa. No, rezultati istraživanja u području rada s djecom s teškoćama u učenju provođenih u Rusiji, SAD-u, Belgiji i drugim zemljama, potvrdili su učinkovitost cjelovitog multidisciplinarnog pristupa problemima dječjeg razvoja.
    Ovaj priručnik sadrži program praćenja učenika i kao takav predstavlja usustavljeno iskustvo ciljanog rada cijelog tima stručnjaka: školskih psihologa, školskih logopeda, socijalnog pedagoga i logopeda-specijalista za biološku povratnu spregu – usustavljeno iskustvo ciljanog rada na formiranju vještina učenja u djece s poremećajima u čitanju i pisanju (od prvog do petog razreda). Spomenuti su stručnjaci pred sobom imali dva cilja: pomoći djeci u rješavanju problema povezanih s učenjem, ali i stvoriti program prevencije takvih problema.
    Osim toga, priručnik opisuje strukturu logopedske terapije disgrafije i disortografije.
    U dodacima se nalaze primjeri problemskih situacija u radu s logopedom, odabrane motoričke vježbe, plan pomoći učenicima s poremećajima u čitanju i pisanju od 1. do 5. razreda, kao i drugi korisni materijali.

    Program cjelovitog praćenja učenika s poremećajima u čitanju i pisanju

    Logopedski rad s učenicima s poremećajima u čitanju i pisanju trebao bi se provoditi prema određenom programu zasnovanom na interakciji odrasle osobe i djeteta (odnosno pratitelja i praćenog). Takva interakcija omogućuje djetetu da nauči samostalno tražiti putove i načine rješavanja vlastitih problema. Ono tako prestaje biti «objekt poučavanja» i postaje aktivan sudionik interakcije dvaju subjekata, čija je svrha aktivizacija njegovih vlastitih resursa u procesu učenja i razvoja. Osim sadržaja rada s djecom važnu ulogu igra izbor oblika i metoda rada. Osobitu pozornost treba posvetiti skupnim oblicima rada koji omogućuju razvoj učeničke samostalnosti i vještina suradnje.
    U procesu praćenja učenika s poremećajima u čitanju i pisanju poželjno je ujediniti napore logopeda i psihologa, kako bi se za logopedsku terapiju odabrale najučinkovitije vježbe i one vježbe koje se skladno uklapaju u strukturu terapije, a pospješuju razvoj kognitivnih i društvenih vještina. Osim toga, školski psiholog i logoped trebaju usko surađivati s učiteljima razredne nastave, učiteljima materinskog jezika i razrednicima. Tehnika savjetodavnog praćenja, koja se razmatra u ovom priručniku, omogućuje da se djetetovi problemi proanaliziraju i da mu se pruži opsežna pomoć. U svrhu psihološke dijagnostike teškoća u učenju u učenika od prvog do petog razreda koriste se najjednostavnije, a ipak dovoljno informativne metodike.
    Program prevladavanja teškoća u učenju u djece s jezično-govornim poremećajima putem formiranja i razvoja vještina učenja omogućuje ostvarivanje sljedećih ciljeva:

    - razvoj sposobnosti i vještina planiranja te organiziranja rada;
    - razvoj sposobnosti voljnog upravljanja pažnjom, reguliranja tempa rada i usklađivanja vlastitog rada s radom skupine;
    - formiranje vještina samokontrole;
    - razvoj komunikacijskih vještina i njihova primjena u učenju;
    - povećanje motivacije i prevladavanje teškoća u učenju;
    - razvoj refleksije u procesu učenja;
    - oblikovanje pozitivnog «ja-koncepta».

    U svrhu ostvarivanja zadanih ciljeva neophodno je oslanjati se na:
    1)
    - «uvijek biti na djetetovoj strani»;
    - kontinuiranost, multidisciplinarnost i cjeloviti pristup. (Ova su načela u potpunosti usklađena s osnovnim načelima suvremenog pristupa učenju: razvoj osobnosti temeljem njezine vlastite aktivnosti, orijentacija na interakciju subjekt-subjekt, otvorenost, humanizacija i individualni pristup.)
    2) opća didaktička načela;
    3) osnovna načela logopedskog rada;
    - sustavnost i kompleksnost razvoja;
    - razmatranje jezično-govornih poremećaja u povezanosti s ostalim vidovima psihičkog razvoja;
    - aktivan pristup;
    - traženje zaobilaznih putova i oslanjanje na očuvane funkcije.

    U srži ovog programa leži psihologija uspjeha koja podrazumijeva osiguravanje uvjeta potrebnih za razvoj, samoostvarenje i socijalizaciju osobnosti učenika, stvaranjem takvih situacija uspjeha u kojima se maksimalno otvaraju mogućnosti svakoga djeteta. Prema tom konceptu, zadaća terapeuta nije u tome da u djeteta «ispravlja nedostatke», nego da razvija njegove jake strane, potičući ga prema samousavršavanju i samorazvoju.
    Provođenje predloženog programa trebalo bi rezultirati razvojem sljedećih sposobnosti i vještina u djece:

    - snalaženje u situaciji učenja (dijete treba biti u stanju shvatiti uputu, isplanirati vlastitu aktivnost u svrhu postupanja prema uputi, prepoznati ono što nije razumjelo i potražiti pomoć učitelja ili vršnjaka);
    - potpuno sudjelovanje u radu u paru, u maloj skupini i u frontalnoj nastavi, odnosno u radu učitelja s cijelim razredom;
    - voljno reguliranje vlastite pažnje, sposobnost da se na vrijeme uključi u rad razreda, preusmjeravanje pažnje pri promjeni vrste rada, hvatanje koraka s ostalima u razredu (održavanje tempa);
    - odgovoran odnos prema rezultatima svog rada, sposobnost uspoređivanja postignutog rezultata s planiranim i njegovo adekvatno ocjenjivanje;
    - osvještavanje vlastitih jakih i slabih strana u učenju, ovladavanje «tehnologijom uspjeha i postignuća».

    Više detalja

    Br.strana: 112

    Povez: mek, 15x23 cm

    God.izdanja: 2010.

    Izdavač: Planet Zoe

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 45464
    Cena: 2.970 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 112

    Povez: mek, 15x23 cm

    God.izdanja: 2010.

    Izdavač: Planet Zoe

    Zemlja porekla: Hrvatska

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.