• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Radost
    Radost

    Radost

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka poezije.

    Iz recenzije:

    ’’REČI I OKOLINA

    Poezija Mire Čokolov

    Ova pesnikinja je već svojom prethodnom knjigom najavila i kreativno kodifikovala osobeni stil versičke strukture koju odlikuje stišana jezička igra, semantički obrti versičke mudrosti, unutrašnje izlaganje koje započinje efektnim epifanijskim „semenkama“ da bi se unutar teksta i značenjskih nijansi status i fuinkcija stiha doveli u stanje uzbudljive vibracije.Tako u ovoj knjizi pesnikinja na malom prostoru osobenom izlagačkom ornamentikom preovladava monotematsku usmerenost, izbegava prioritetnu pesničku sliku ili sintagmatsku inicijaciju, puku logičku hronologiju, kombinuje mikroistraživačku potenciju koja vlada između reči i raspoloženja, igre i pojmova. persiflaže i autoironije.

    Poput slike rosnih kapi na paučini koje, asicijativno, ne pridržavaju krhke niti već proistekli sjaj, tako se stihovi ove pesnikinje jezički situiraju poput mreškanja talasa na površini smisla, tamo gde se iz skoro prošaptane poruke, upitne ili ozarujuće, zgušnjavaju značenja i uslovna pesnička rečenica prelazi u blagi asocijativni kovitlac.

    Ta kombinacija mirnoće i prosjaja, pokreće se iz epifanijskih detalja iz okruženja, iz sećanja i čulnih citata, pejzaža i dnevnih sitnica, preobražava poetski jezik, opis prevodi u asocijaciju, sintaksu u intimnu geometriju ali s toliko svetla i „lirske discipline” da se izbegne ktiptografija.

    Stihovi se mudrom mirnoćom, treperavom ekspozicijom i podsticajnom asocijativnošću prelamaju iznenadnim premisama sve do efektnih neologizama.

    Iz uslovne redukcije proširene haiku kontekstualizacije svaka se od ovih pesama, unutar sebe same, oslobađa retoričke teskobe i jednobojnosti, prati se nenametljiva igra metaforičkih iznenađenja, obrta, filigranske dramaturgije osobenog poetskog pisma koje bi da emocijama da volšebni ambiciju a ambicijama istu takvu emociju.

    Treba istaći i globalni, značenjski termin, naslov ove zbirke – RADOST. Poezija oprezno tretira i versički preobražava takozvane predefinisane pojmove, termine koji su značenjski apodiktični jer se u sintaksi oni često identifukuju kao tromb u orfičkoj funkciji.

    Ali shodno svojoj poetičko stilskoj nameri, postupku i veštini, ova autorka višesmisleno identifikuje otkriće da radost nije samo reč, bezpogovorni termin ili neporeciva definicija psihiloškog objašnjenja i da pesnički jezik otkriva poetske nijanse, nove ishode i obeležja, kako u događajima tako i otkrićima, vidljivom i naslućenom.

    Reči i njihova okolina, tajnovita, osenčena ali izazovna i zagonedtna podsticajnu su za poeziju tananog istraživanja ali i samoistraživanja, to nam pesnikinja pokazuje izdašno kad se peva i kad se piše.Veliki mali događaji duše, dnevno i snevano, poruka ili dhtanje, sve to u ovoj poeziji treperi kao poziv za neprestana čitanja.

    Stvarajući ovu poeziju, neorefleksivnih, intimističkih unutrašnjih virova Mirjana Čokulov je dokazala da u recepciji, pesme mogu imati uvek novu ili izmenjenu ishodišnu nijansu i izazov jer poezija ne postoji samo da jezik koristi već i stvara.



    Bečkerek, mart, 2014 Radivoj Šajtinac, književnik’’

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 48

    Povez: Broš

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0934-9

    Šifra: 193149
    Cena: 440 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 48

    Povez: Broš

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0934-9

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.