• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Srce iz kamena
    Srce iz kamena

    Srce iz kamena

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzija :

    ’’TRAJANJE KROZ LJUBAV

    Već ranije su mostarsko/hercegovačko književno nebo oresili svojim stihovima/pesmama neprolazne vrednosti, pesnici/pisci poput Šantića, Ćorovića, Maka, Dučića i Đikića, te Alije Kebe, Dragana Kulidžana i Vlade Puljića, a taj niz dobrih pesnika nastavljaju Novica Telebak Teni, Safet Sarić i Ibrahim Kajan, a u stopu ih prate još nekoliko vrednih i dobrih pisaca koje je ovo hercegovačko podneblje odnegovalo. Među njima je svakako i Spomenka Denda Hamović čiji rukopis nove (druge) knjige SRCE IZ KAMENA iščitavam već treći put.
    Ova pesnikinja svojim stihovima oslikava život onakav kakav on uistinu i jeste: tegoban, mučan, često nerazumljiv, ali lep; i sve njene ljubavi, vera i nada, ali i bol i patnja, nesporazumi i sva beznađa, nikli su u tvrdom, kamenitom, ali osunčanom Mostaru, u tom delu sveta gde ljudi umeju beskrajno (često i bezrazložno) da vole, ali i da svoju ljubav pretvore u čemer, pa i kada za to nema razloga.
    ------

    Nekoliko pesama iz ove veoma dobre knjige s pravom bi mogle da sebi obezbede trajanje u nekom antologijskom izboru, i vredi da cela knjiga traje i greje svoje čitaoce.’’

    Palić, 24. marta 2018.
    Simo B. Golubović

    ’’SAN JE NAJLEPŠA STVARNOST!

    Počinjem ovaj tekst sa velikim zadovoljstvom citatom iz romana Snovi o zabranjenom voću, autora Fatime Marnisi, u izdanju Lagune – jer upravo u njemu sagledavam Spomenku Dendu Hamović kao ličnost i predanog stvaraoca:

    Svako od nas u sebi krije nešto jedinstveno. Neki od nas uspeće da podele svoj dar sa drugima, a neki ne. Oni koji zanemare ono što im je dato proći će kroz život nezadovoljni, žalosni, usamljeni i ljuti. Dar se mora razvijati, deliti i davati. A razvija se predanim radom.

    Spomenka Denda Hamović nije upala u zamku zanemarivanja onog što joj je dato, a to je neizmerna ljubav prema poeziji, umetnosti uopšte, i naravno – dar za pisanje stihova koji su kod nje šapat nesna kao u pesmi Zimno, sa vrlo efektnim i mudrim porukama:

    Mudro poseji i posadi
    Nići će voćke,uberi ih
    Neka sok kapa i peni
    Ti piši u tišini
    Pesma je pir duše
    Reka i otrov upije
    Istoči sve zimno
    I život osvetli.

    Razvijala je i nesebično delila pesnikinja svoj dar upravo predanim radom ne samo na svojim pesmama, već i maestralnim izborom u objavljivanju stihova naših i stranih pesnika uz, po tematici odgovarajuću, umetničku sliku poznatih slikara sveta. Ali, to je već deo njene biografije koji dopunjuje sliku o njenoj ličnosti, a čitaoci i ja ćemo se sada posvetiti onome što je lirsko u njenoj duši, a nalazi se u drugoj po redu zbirci njenih pesama, simboličnog naziva Srce iz kamena. Hercegovina, kojoj po rođenju pesnikinja pripada je kamenita, zagonetna...i priroda i istorija su se poigravale sa njom, stvorivši ljude kršne, inteligentne i ponosite sa srcem iz kamena, a ne od kamena...ljude koji znaju da vole, pate, raduju se i tuguju, ali samo na izgled ‒ stameni i mirni.
    --------

    Ne kaže se uzalud Nomen est omen, prevedeno sa latinskog – Ime je znak, sudbina. Pesnikinja s ponosom nosi svoje ime Spomenka, jer je uspela da na suptilan način svojim stvaralaštvom, samu sebe u spomen utka u tok vremena zauvek! Apsolutno je svesna koliku moć ima pisana reč u istoimenoj pesmi koju prenosim u celosti:

    Zove me reč
    Umorio mi se dan.

    Zove me reč
    Umorio mi se san.

    Zove me reč
    Daleko je noć.

    Zove me reč
    Samo ona ima moć.

    Ova zbirka je namenjena svima koji znaju šta znači kada se misao u stihove rascveta, i kako pesnikinja neposrednim obraćanjem čitaocu kaže:

    Ti čitaš pesme moje
    Znaš da u njima sve je.
    Iza srebrnog osmeha
    Te iskre mi duša lije...’’

    Beograd, 30. maj 2018.
    Svetlana Janković Mitić

    Više detalja

    Br.strana: 136

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Kreativna radionica Balkan

    ISBN: 978-86-6403-080-9

    Šifra: 144654
    Cena: 550 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 136

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Kreativna radionica Balkan

    ISBN: 978-86-6403-080-9

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.