• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Summa ofrlje
    Summa ofrlje

    Summa ofrlje

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka poezije.

    Iz recenzije:

    ’’Retko gde je, kanda, strast produženog erotičkog promišljanja i istrajavanja na njemu, ali nikada naknadnog, kao u ovoj kadenci prevashodna. Poput nostalgičnog, izrazito mužjačkog odgovora na antologijsku pesmu Gordane Todorović Ljubavni poziv nepostojećem, ovi fragmenti više evociraju i više su na ljubavnom planu aktuelno respiratorni negoli što bol boluju – u hitrim smenama promiskuiteta, kao jedinstvene vere i nevere naših dana, saobražene kako zbilažavanjima tako i rastancima, prekidima na vezama, samoći. Ona poznata, svima postvarena duga stihovana rečenica Jevtovićeva ovde doživljava drugi, moćniji znak, novo ruho, ali i uverljivi privid nove prirode. Različitost se ne broji tek bojama i profilima, severnim i južnim telesnim portretima, nego našom neotklonjivom razlomljenošću. Zaista, razlomci i jesu najupečatljiviji i najradosniji naši znaci prepoznavanja, naši lari i penati u civilizaciji koja opasno i prebrzo nestaje, i u vremenima zaborava i mlakosti.

    Jevtović piše strasno, u uzbuđenjima ipak uspevajući da iznađe ono levo oko sumnjičavosti, sete, prokaženog umora. Tada sve postaje drugost, sve ostaje magma neutišane Etne, pobune protiv prolaznosti, Nigde traga osvedočenog starenja; ovde jedan od najvitalnijih i najmlađih naših liričara svoju brojanicu vere i nevere, Ivice i Marice, laže i paralaže, Romea i Julije isto, overava smislenim pozivima za izdvojenost, sve do klasičnih, oglasnicima posvedočenih trojki.

    Ovaj neporecivo istinit odgovor na slavni Ljubavni poziv ne stiže nimalo prekasno. Kasne vozovi, rente, sabori, primirja, dvoboji, ali nikada ne kasni sećanje na mogućnosti koje su, ipak, preostale, približavajući se onom memorijalnom prazniku u kome su zasnovani jedino putovanja i ljubavi naše mladosti koji, u Jevtovićevom slučaju, traju enervantno, tajnovito, neugasivo.

    Jevtovićev lirizam ovde poseže za nemogućim – za nepostojećim sumarnim ženskim likom. Zato, kao da uvek iznova sugeriše izazove susreta u ljubočasto naše kontinentalno neko predvečerje, kada je sve moguće, i kada se maštoviti dozivi prodora ka nepoznatom javljaju kao jedina jedra: plovidba uvek počinje u tišini bez vetra.’’

    Draško Ređep

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 72

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1068-0

    Šifra: 192962
    Cena: 700 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 72

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1068-0

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.