• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Ani Erno

  Ani Erno


  Ani Erno (1. septembar 1940) francuska je književnica rođena u Normandiji i dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. godine.

   

  Erno je studirala na univerzitetima u Ruanu i Bordou i diplomirala je modernu književnost, te je do 2000. godine radila kao predavač, nakon čega se posvećuje samo pisanju.

   

  Književnu karijeru počinje 1974. godine sa "Les Armoires vides" ("Prazni ormari") o ilegalnom abortusu.

   

  Dobitnik je nagrade "Renodo" 1984. godine za roman "La Place" ("Mesto pod suncem").

   

  U svojim romanima zadire u teme klasne podele, feminizma, društvenog i kolektivnog bića, a svoja dela zasniva na produbljenim psihološkim i sociološkim uvidima, dok se vremenom sve više okreće autobiografskom i proglašena je rodonačelnicom autobiografske fikcije.

   

  U romanu "Les Annes" ("Godine"), koji se smatra njenim magna opusom, uporedo je prikazala francusko društvo od završetka Drugog svetskog rata do kraja XX veka i svoj život tokom tih šest decenija. Roman je nagrađen nagradama "Margaret Diras", "Fransoa Morijak" i "Strega".

   

  Nobelovu nagradu za književnost dobila je za "hrabrost i kliničku preciznost kojom razotkriva korene otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja".

  Naslovi autora (9):

  Cena: 3.304 rsd

  Cena: 4.202 rsd

  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.