• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Borisav Stanković

  Borisav Stanković


  Borisav Bora Stanković (31. mart 1876 — 22. oktobar 1927) srpski realista, bio je pripovedač, romansijer, i dramatičar. Odgajan od strane majke svog oca, završio je pravni fakultet u Beogradu. Njegova najpoznatija drama, "Koštana", objavljena je 1902. godine, a zbog upotrebe vranjskog izgovora nailazi na mnoge kritike tadašnje književne javnosti.

  Majstor morala i psihologije ličnosti, savlađuje sa lakoćom ono emotivno, nagonsko, tamno i duboko u čovjeku, zbog čega su ga nazvali srpskim Zolom. Od Stankovićevih pripovetki posebno se izdvajaju: "Stari dani", "Tetka Zlata", "Nuška", "U noći", "Uvela ruža", "Prva suza", "Pokojnikova žena", "Đurđevdan", "Naš Božić", "Ljuba i Naza", "Paraputa"…

  Roman "Nečista krv", za koji je dobio veoma pozitivne kritike, objavljen je 1910. godine. U logor Derventa je bio odveden u toku Prvog svetskog rata, a po završetku rata dobija poziciju u Ministarstvu prosvete Kraljevine SHS.

  Naslovi autora (39):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.