• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Ernesto Če Gevara

  Ernesto Če Gevara


  Ernesto Gevara (šp. Ernesto  Guevara; Rosario, 1928 – La Igera, 1967), poznatiji po svom nadimku Če (Che), bio je argentinski marksistički revolucionar, političar, lekar, pisac, gerilski vođa, diplomata i vojni teoretičar, a kao ključni činilac Kubanske revolucije postao je i ostao globalno prepoznatljiv u popularnoj kulturi kao simbol pobune.

  Uz Fidela Kastra na Kubi bio je jedan od članova pokreta 26. jul tokom revolucije 1956. do 1959. godine na ovom karibskom ostrvu, a zatim je nekoliko godina putovao po svetu kao diplomata Kube promovišući revolucije društva i lično se angažujući u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima gerilskom borbom.

  Svojim učešćem pomogao je najpre narodu u Kongu, a zatim u Boloviji, gde ga je bolivijska vojska, u saradnji sa Američkom obaveštajnom službom, uhvatila i dan nakon toga ubila.

  Lik Če Gevare ostao je kao ikona borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma i glavni je simbol društvene i političke revolucije širom sveta.

  Časopis Tajm proglasio je Čea jednim od 20 najvećih svetskih ikona i heroja XX veka, dok je čuvena Čeova fotografija Alberta Korda Dijaza iz 1960. godine proglašena za najpoznatiju fotografiju u svetu i simbolom prošlog veka.

  Gevara je ostavio i pisana dela, uglavnom se baveći temama političke teorije revolucije i gerilskog ratovanja, koja su prevedena na više svetskih jezika.

  Naslovi autora (4):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.