• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Jelena J. Dimitrijević

  Jelena J. Dimitrijević - knjige


  Jelena J. Dimitrijević (1862-1945) bila je srpska književnica, svetska putnica i velika dobrotvorka. U srpskoj književnosti Jelenu smatraju prvom srpskom književnicom koja je napisala i objavila neko prozno delo. Bio je to putopis Pisma iz Niša o haremima, objavljen 1894. godine.

   

  Rođena 27. marta 1862. godine od oca Nikole Miljkovića, trgovca, i majke Stamenke. Jelena je bila njihovo deseto dete.

   

  1872. godine Jelena se seli u Aleksinac kod svog najstarijeg polubrata Nikole Petrovića. Njen neoženjeni polubrat bio je imućan trgovac. Nakon smrti Nikole Miljkovića, i Jelenina majka se sa ostalom decom seli u Aleksinac. U tom periodu Jelena počinje da uči strane jezike. Zbog ozlede oka, Jeleni nije bilo dozvoljeno da dugo čita i da nastavi školovanje. Međutim, Jelena u tajnosti čita knjige iz bratove biblioteke. Sama se obrazovala.

   

  Jelena je bila poliglota. Govorila je nemački, francuski, engleski, ruski, grčki, italijanski i turski jezik. Bila je fascinirana istočnjačkom kulturom. Borila se za prava muslimanki.

   

  Jelena se 15. februara 1881. godine udaje za Jovana Dimitrijevića, vojnog oficira. Par se seli u Niš gde će provesti sledećih sedamnaest godina. Udaja i selidba predstavlja veoma značajan događaj u Jeleninom životu. Selidba u veći grad i udaja za Dimitrijevića, čija je kuća bila prepuna knjiga, Jeleni otvaraju nove horizonte. Sada može da čita koliko god želi.

   

  Njen muž strada u ratu 1915. godine. Kao udovica, 1919. i 1920. godine, Jelena putuje u Španiju i Francusku, a potom kreće i na put u Ameriku, gde ostaje do kraja 1920. godine. 1926. i 1927. godine, Jelena ponovo putuje, ovaj put na istok. Posetila je Egipat, Siriju, Palestinu, Indiju, Cejlon, Kinu i Japan. Na putovanjima upoznaje velikog pesnika Rabindranata Tagorea i mnoge slavne indijske feministkinje.

   

  Umire u Beogradu 1945. godine. Njeni rukopisi (poezija i proza) još uvek nije do kraja otkrivena.

   

  Napisala je: Jelenine pesme (poezija), Pisma iz Niša o haremima (putopisna proza), Đul-Marikina prikažnja, Fati-Sultan, Safi-Hanum, Mejrem-Hanum (pripovetke), Nove (roman), Amerikanka, Pisma iz Soluna, Pisma iz Indije, Pisma iz Misira, Novi svet ili u Americi godinu dana, Une vision, Sedam mora i tri okeana - Putem oko sveta.

  Naslovi autora (15):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.