• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Mihailo Petrović Alas

  Mihailo Petrović Alas


  Mihailo Petrović Alas (1868-1943) bio je srpski matematičar, univerzitetski profesor i akademik Srpske kraljevske akademije.

   

  Rođen je 6. maja 1868. godine u Beogradu kao prvo od petoro dece oca Nikodima, profesora Bogoslovije, i majke Milice, rođene Lazarević, ćerke prote Novice Lazarevića.

   

  Završio je Prvu beogradsku gimnaziju u periodu od 1878. do 1885. godine, u generaciji sa Miloradom Mitrovićem, Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem, Vasilijem Simićem i drugim znamenitim ličnostima. Potom upisuje Prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studije završava 1889. godine. U septembru 1889. otišao je u Pariz radi daljeg školovanja i spremanja prijemnog ispita za upis na Višu normalnu školi, naučni odsek. Matematičke nauke diplomira 1891. godine, a fizičke nauke 1893. godine na prestižnoj Sorboni. Kao najbolji student svoje generacije prisustvovao je prijemu kod predsednika Francuske republike 1893, a isto tako i 1894. godine. Radio je na pripremi doktorata i 21. juna 1894. godine odbranio je doktorsku disertaciju na Sorboni iz oblasti diferencijalnih jednačina.

   

  Godine 1894. godine postao je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu. Kralj Aleksandar I Obrenović ga je svojim ukazom od 22. oktobra/3. novembra 1894. postavio za profesora matematike na Velikoj školi.  Alas je u to vreme bio jedan od najvećih stručnjaka u svetu za diferencijalne jednačine. Predavao je mnogim generacijama studenata, sve do odlaska u penziju 1938. godine.

   

  Godine 1897. postao je dopisni član Srpske kraljevske akademije i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Redovni član Srpske kraljevske akademije postao je 1899. godine. Bio je član i akademija nauka u Pragu, Varšavi i Bukureštu, i član više naučno-matematičkih društava u svetu.

   

  Konstruisao je hidrointegrator i sa njime osvojio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

   

  Objavio je veliki broj pronalazaka, naučnih radova, udžbenika i putopisa sa svojih pomorskih putovanja. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja i bio je član nekoliko inostranih akademija nauka (Prag, Bukurešt, Varšava, Krakov) i naučnih društava.

   

  Po svom naučnom radu i rezultatima Mihailo Petrović Alas spada u najveće srpske matematičare, jedini je matematičar među 100 najznamenitijih Srba. Njegova zasluga je posebno velika zato što je bio osnivač Beogradske matematičke škole, iz koje je proistekao veliki broj njegovih učenika koji su nastavili njegovo delo. Sve doktorske disertacije iz matematike odbranjene na Beogradskom univerzitetu od 1912. do Drugog svetskog rata, bile su pod njegovim mentorstvom.

   

  Učestvovao je i u Balknaskim ratovima i u Velikom ratu. Za vreme Drugog svetskog rata ponovo odlazi u borbu kao rezervni oficir. Tada su ga i zarobili Nemci. Međutim, zbog bolesti i intervencije prijatelja, princa Đorđa Karađorđevića, pušten je iz zatočeništva.

   

  Preminuo je 8. juna 1943. u svom domu u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju.

   

  Neka njegova dela su: O asimptonim vrednostima integrala i diferencijalnih jednačina, Elementi matematičke fenomenologije, Beograd, Les spectres numeriques, Mecanismes communs aux phenomenes disparates, Notice sur les travaux scientifiques de M. Michel Petrovich, Durees physiques independantes des dimensions spatiales, Lecons sur les spectres mathematiques, Integrales premieres a restrictions, Integrales qualitative des equations differentielles, Fenomenološko preslikvanje, Jedan diferencijalni algoritam i njegove primene, Članci, Metafore i alegorije, Računanje sa brojnim razmacima, Eliptičke funkcije, Integracije diferencijalnih jednačina pomoću redova, Kroz polarnu oblast, U carstvu gusara, Sa okeanskim ribarima, Po zabačenim ostrvima, Đerdapski ribolov u prošlosti i sadašnjosti, Daleka kopna i mora, Po gusarima i drugim ostrvima, S okenaskim ribarima, Po gusarskim ostrvima, Sa Arktika do Antarktika.

  Naslovi autora (17):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.