• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Osho

  Osho


  Osho je rođen u Kučevadi, Madija Pradeš, Indija, 11. decembra 1931. kao najstariji sin trgovca tekstilom, koji je pripadao džainskoj religiji. Od njegovog najranijeg djetinjstva bio je buntovni i nezavisni duh, insistirajući na ličnom iskustvu istine više od slepog prihvatanja znanja i verovanja primljenih od drugih. Nakon što je doživio prosvetljenje u svojoj dvadeset i prvoj godini, Osho završava studije filozofije, doktorira 1956. i provodi nekoliko godina predavajući filozofiju na Univerzitetu u Đabalpuru. Istovremeno je putovao Indijom i držao predavanja, izazivajući ortodoksne religiozne vođe na javne polemike, ispitivao tradicionalna verovanja, i sretao ljude svih životnih pravaca.

  Krajem šezdesetih godina ovoga veka, Osho je počeo da razvija svoju jedinstvenu Dinamičku meditaciju.

  1974. Osho otvara ašram u Puni koji postaje Meka za moderne tragaoce za Istinom. Sledbenici počinju da ga zovu Bhagwan - Blaženi.

  1981. njegovi američki sledbenici kupuju veliko imanje u pustinji centralnog Oregona. Oko njega se stvara model poljoprivredne zajednice, koja se razvija neverovatnom brzinom, pokazujući impresivne rezultate pretvaranjem pustinje u zelenu oazu, sposobnu da hrani 3000 ljudi.

  1985. Bhagwanova sekretarica i nekoliko članova uprave iznenada napuštaju zajednicu i ceo niz ilegalnih dela, koja su počinili, izlazi na videlo.

  Naredne 1986. godine Bhagwanu nije bio dozvoljen boravak ni u jednoj od država u koje bi se uputio: Grčka, Švajcarska, Švedska, Engleska, Irska, Kanada, Holandija, Nemačka, Italija, Urugvaj, Jamajka, Portugal, odbijali su da ga puste u svoju zemlju ili bi mu svega nekoliko dana po ulasku u zemlju poništavali vizu i proglašavali ga nepoželjnim.

  Pošto je poslednje dve godine uglavnom držao predavanja o zenu, istovremeno se usmeravajući na samu srž svoga učenja, spajajući i poništavajući u sebi sve tradicije, učenici su ga nazvali Osho, po jednom zen-kaluđeru, što znači "novi čovjek".

  Osho je preminuo 19. januara 1990. godine

  Naslovi autora (73):

  Cena: 820 rsd

  Cena: 820 rsd

  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.