• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Vladika Nikolaj Velimirović

  Vladika Nikolaj Velimirović - knjige


  Vladika Nikolaj Velimirović (1881-1956) bio je episkop ohridski i žički, jedan od najistaknutijih teologa i govornika, kao i najupečatljivijih ličnosti srpske pravoslavne duhovnosti. 

  Na rođenju je dobio ime Nikola, a zamonašio se pod imenom Nikolaj. Rođen je u selu Leliću, nedaleko od Valjeva. Svoje školovanje je započeo u manastiru Ćelije, a zatim je završio Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dalje školovanje je nastavio u Švajcarskoj i Engleskoj. U mladosti je bio veliki zastupnik liberalnih ideja i ekumenizma. 

  Za episkopa žičkog je izabrana nakon završetka rata, 1919. godine, pa je 1920. godine premešten na Ohridsku episkopiju.Nikolaja su slali u mnoge crkvene i narodne misije. Nikolaj je mnogo doprineo u svim oblastima crkvenog i narodnog života, kao i na ujedinjenju naših pomesnih crkvenih jedinica na teritoriji novostvorene države. 

  Knjige, pisma, propovedi i velika javna angažovanost učinili su ga veoma popularnim. S obzirom da je uživao veliki ugled i da je bio uticajan, Nemci su ga po okupaciji Srbije uhapsili i na kraju internirali u koncentracioni logor Dahau. Nakon rata je otišao u SAD gde je i umro 1956. godine. Iz manastira Svetog Tihona prenet je u manastir Svetog Save u Libertvilu i sahranjen je kraj oltara crkve. Njegove mošti su 1991. godine prenete u hram manastira Lelić, koji je njegova zadužbina. 

  Naslovi autora (42):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.