• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Žan-Pol Sartr

  Žan-Pol Sartr


  Žan-Pol Čarls Ajmard Sartr (21. jun 1905 - 15. april 1980) je bio francuski filozof, novelista, pisac pozorišnih komada, politički aktivista, biograf i literarni kritičar. Kao jedna od ključnih figura egzistencijalističke i fenomenološke filozofije, bio je predvodnih francuske filozofije i marksizma dvadesetog veka.

   

  Njegovi radovi su ostavili snažan uticaj na sociologiju, kritičku teoriju i literarne studije, uticaj koji se veoma oseća i dan danas, Takođe je poznat po svojoj romantičnoj vezi sa istaknutom francuskom feminističkom teoretičarkom, Simon De Bovar. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1964. godine, ali je tu nagradu odbio, naglašavajući da nikada neće prihvatiti zvanična odlikovanja, jer "pisac sebi ne sme dopustiti da postane institucija."

   

  Buran politički, aktivistički i književno plodan život su obeležile mnoge kontroverze, a od njegovih mnogobrojnih dela ističu se "Ubijene duše", "Zrelo doba", ali i čitav niz kratkih priča, eseja, kritika i filozofskih dela.

  Naslovi autora (3):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.