• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Zoran Penevski

  Zoran Penevski


  Zoran Penevski (1967., Pančevo) srpski je pisac romana, grafičkih romana, scenarista i prevodilac, koji je preveo više od pedeset knjiga sa engleskog, nemačkog i makedonskog jezika, dok je uredio više od sto izdanja.

  Objavljivao je priče, tekstove, prikaze, kritike i eseje o književnosti, stripu, muzici, ilustraciji i drugim sličnim temama u časopisima Sveske, NIN, Vreme, Večernje novosti, Danas, Art 032, Kvadrat, Književna reč, Reč, Povelja, Detinjstvo i drugim.

  Sa Ivicom Stevanovićem koautor je prvog srpskog grafičkog romana Ljubazni leševi, objavljenom na engleskom jeziku kao Kindly Corpses, zatim grafičkog romana Leksikon likovnih legija i strip-albuma L`Anatomie du Ciel.

  Priredio je knjigu zanimljivosti iz istorije početaka Prvi u Srbiji, zbirku viceva Da pukneš od smeha i priredio je i dizajnirao ilustrovani izbor iz dela Miroslava Antića Tu gde počinje nebo.

  Napisao je scenarija za strip-albume Korporativni pandemonijum, za koji je dobio nagradu ULUPUDS-a za strip godine 2014., Des Rivieres sur les Ponts, Filip i Olga - knjiški moljci, za koji je nagrađen na Salonu stripa u Beogradu 2012. godine i za koji je napisao scenario i za prošireno izdanje četiri godine kasnije.

  Radovi su mu prevođeni na engleski, francuski, holandski i makedonski jezik.

  Naslovi autora (17):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.