• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Bal luđakinja
    Bal luđakinja

    Bal luđakinja

    OPIS KNJIGE:

    "Bal luđakinja" autorice Victorije Mas je provokativan i duboko emotivan roman koji se odvija krajem 19. stoljeća u čuvenoj pariškoj psihijatrijskoj bolnici Salpêtrière.

    U ovoj ustanovi, poznatoj po kontroverznim tretmanima i eksperimentima na ženama koje su društvo i njihove obitelji odbacili kao "lude" ili "histerične", događa se godišnji bal luđakinja. Ovaj bal, u kojem se pacijentice prerušavaju i izvode pred kremom pariškog društva, služi kao bizarna zabava ali i kao doktorov eksperiment.

    U središtu priče nalaze se dvije žene, Genevieve, glavna bolničarka u Salpêtrièreu, i Eugénie, mlada žena iz ugledne obitelji koja završava u bolnici jer tvrdi da vidi duhove. Genevieve, koja je zavjetovala svoj život znanosti nakon prerane smrti svoje sestre Blandine, na početku slijepo slijedi metode dr. Charcota. Međutim, njezin svijet se počinje mijenjati nakon što upozna Eugénie čija snažna uvjerenja i tajanstvene sposobnosti izazivaju njezinu radoznalost i empatiju.

    Eugénie, naoružana znanjem iz "Knjige duhova" — skandaloznog djela koje je uzdrmalo parisko društvo — čvrsto je odlučila pobjeći iz bolnice i pronaći mjesto gdje će biti prihvaćena onakva kakva jest, a ne smatrana ludom. Kako se njihove sudbine sve više prepliću, Genevieve se nađe pred moralnom dilemom: ostati vjerna doktoru i znanosti kojoj se zavjetovala ili pomoći Eugénie u bijegu i time riskirati vlastitu karijeru i ugled.

    Roman "Bal luđakinja" istražuje mračne aspekte povijesti psihijatrije, društvene percepcije ženske "ludosti" i granice ljudske empatije i nauke. Mas uspješno koristi stvarne povijesne događaje i likove za stvaranje napete, emocionalno nabijene priče koja istražuje teme slobode, identiteta, i ljudskih prava. Pritom postavlja pitanja o prirodi ludila i tko ima pravo odlučivati o tuđoj normalnosti ili nenormalnosti.

    "Bal luđakinja" je također priča o otporu i potrazi za osobnom slobodom u svijetu koji brzo sudi i često krivo etiketira. To je emotivno potresan roman koji ne samo da osvjetljava jedan od najmračnijih kutaka medicinske povijesti, već i slavi otpornost i hrabrost onih koji su se usudili suprotstaviti sistemu.

    Više detalja

    Br.strana: 216

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Znanje Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789533602752

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 239060
    Cena: 3.321 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 216

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Znanje Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789533602752

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.