• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Februar 33: Zima književnosti
    Februar 33: Zima književnosti

    Februar 33: Zima književnosti

    OPIS KNJIGE:

    Februar 33: Zima književnosti Uvea Vitštoka je intrigantna studija o sudbinama nemačkih književnika i umetnika tokom prvih dana Hitlerove vladavine, koja baca svetlo na moralne dileme i izazove s kojima su se suočavali u vremenu koje je predstavljalo prekretnicu za modernu istoriju. Kroz dokumentaristički narativ, Vitštok istražuje kako je nemilosrdni uspon nacizma uticao na intelektualnu i umetničku zajednicu Nemačke, naročito u Berlinu, gradu koji je bio simbol kako kreativnog genija, tako i dubokog društvenog razdora izazvanog posledicama Prvog svetskog rata.

    Knjiga se fokusira na februar 1933. godine, mesec koji je označio početak transformacije Nemačke u diktatorsku državu pod Hitlerovim režimom. Vitštok detaljno opisuje živote i izbore poznatih ličnosti tog doba - od braće Man, preko Eriha Marije Remarka do Liona Fojhtvangera - istražujući njihove reakcije na političke promene koje su se dešavale oko njih. Neke od ovih figura su se odlučile za otpor, odbijajući da pruže ni mali prst podrške novom režimu, dok su drugi, nažalost, pristali na kompromise ili čak aktivno podržali nacističku vlast, tražeći ličnu korist ili književni uspon u novom poretku.

    Vitštok ne samo da dokumentuje ovaj kritičan period, već i pokreće važna pitanja o ulozi umetnika u društvu, njihovoj moći (ili nemoći) da utiču na političke događaje, i moralnim dilemama s kojima se suočavaju kada je na kocki njihova lična sigurnost ili integritet. Kroz primere odlučnosti i kompromisa, čitalac je pozvan da razmisli o vlastitim granicama kada je u pitanju otpor protiv nepravde i tiranije.

    Knjiga takođe razmatra odgovornost i slabosti institucija poput Akademije za književnost, koje su mnogi smatrali bedemima kulture i slobode, ali koje su podlegle pritiscima i postale saučesnici u zlodelima režima. Bernhard Šlink, komentarišući Vitštokovo delo, postavlja pitanje o stvarnoj čvrstoći temelja naših društvenih i kulturnih institucija, ukazivajući na iluziju sigurnosti koja može brzo da se raspukne.

    Februar 33: Zima književnosti je više od istorijskog dokumenta; to je duboka refleksija o etičkim izazovima, moći otpora i ulozi umetnosti u najmračnijim vremenima. Kroz Vitštokovu analizu, čitalac je pozvan da istraži složene odnose između politike, kulture i individualnog moralnog izbora, čineći ovu knjigu neophodnim čitanjem za sve koji su zainteresovani za istoriju, književnost i filozofiju.

    Više detalja

    Br.strana: 224

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454271

    Šifra: 235986
    Cena: 1.320 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 224

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454271

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.