• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Književna angelologija
    Književna angelologija

    Književna angelologija

    OPIS KNJIGE:

    Književna angelologija Đorđa Đurđevića predstavlja pionirski poduhvat u istraživanju anđeoskih figura u srpskoj književnosti, nudeći duboku analizu prisutnosti i simbolike anđela u srpskoj poeziji od srednjeg veka do danas. Đurđević, rođen 1994. godine u Kragujevcu, istraživač je i predavač na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde trenutno pohađa doktorske studije srpske književnosti, sa fokusom na prikazivanje Bogorodice u srpskoj poeziji XX veka. Autor je već objavio monografiju Teopoetika: O apokaliptičnom diskursu srpske poezije i brojne naučne radove, prikaze i prevode.

    Knjiga Književna angelologija izdvaja se svojim jedinstvenim pristupom koji kombinuje humanističke, filološke, literarno-teorijske, kulturološke i teološke perspektive u proučavanju anđela. Đurđevićeva studija razotkriva bogatu tapiseriju anđeoskih motiva u srpskoj literaturi, naglašavajući kako su pesnici kroz vekove koristili likove anđela kao simbole sapatništva, ljubavi, utehe, iskupljenja, otkrivenja, pa čak i smrti. Ova knjiga ne samo da osvetljava značaj anđela u srpskoj poeziji, već i postavlja pesnike i poeziju u kontekst ontološke, humanističke i kulturološke sinteze ovosvetovnog i onosvetovnog.

    Književna angelologija istražuje paradoks anđela bez istorije u kontrastu sa istorijom poezije i pesnika, istovremeno služeći kao metafora za večnost poezije, humanosti, teologije, teksta i misli. Kroz ovu studiju, Đurđević uspeva da poveže anđele sa večnošću poezije, naglašavajući kako su pesnici kroz vreme darivali svoje stihove anđelima, simbolično prepuštajući svoje reči da budu sačuvane od zaborava. Književna angelologija stoga ne dolazi iz prošlosti, već kao da stiže iz budućnosti, živeći svoju vječnost kroz anđeosko perje koje simbolično povezuje ovaj i onaj svet.

    Više detalja

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651929727

    Šifra: 235990
    Cena: 1.980 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651929727

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.