• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nauke i moći: Demokratija naspram tehnokratije
    Nauke i moći: Demokratija naspram tehnokratije

    Nauke i moći: Demokratija naspram tehnokratije

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga Nauke i moći: Demokratija naspram tehnokratije autorke Izabele Stengers bavi se složenim odnosom između nauke, moći, demokratije i tehnokratije. U njoj, Stengers, renomirana belgijska filozofkinja nauke, istražuje kako nauka, često viđena kao neutralna i objektivna, utiče na društvene odluke i demokratske procese.

    Autorica analizira kako se naučni diskurs koristi u politici, posebno kroz fraze poput Dokazano je da... ili Činjenice pokazuju.... Ovi izrazi često služe kao alat za uspostavljanje autoriteta, potičući ljude da prihvate razlike između njihovih želja i onoga što se smatra mogućim. Knjiga argumentuje da, iako se naša društva deklarativno zalažu za demokratiju, često se oslanjaju na nauku kao na jedini izvor autoriteta u određivanju šta je moguće, a šta nije.

    Stengers ističe da nauka ne mora nužno biti u sukobu s demokratijom. Naprotiv, nauka može biti osnova na kojoj se donose odluke o onome što treba da bude, na temelju onoga što jeste. U knjizi se raspravlja i o ulozi političara koji trebaju objasniti i dovesti do prihvatanja onoga što se ne može promeniti, pre nego što predlože opcije odlučivanja.

    Pored toga, autorica ukazuje na problematičan aspekt nauke kao autoriteta koji se ne dovodi u pitanje, ističući da se ne glasa za ili protiv naučnih ili ekonomskih zakona, već se oni jednostavno prihvataju kao neizbežni.

    Na kraju, knjiga se bavi i pitanjem kako se nauka i moć međusobno prožimaju, te kako se racionalnost konstruiše osporavanjem autoriteta i dominantnih načina legitimiranja. Stengers naglašava da trenutna nemoć građana pred tehnonaukom nije neizbežna i da drugačija vizija nauke može pomoći u pomirenju racionalnosti i demokratije.

    U kontekstu pandemije, knjiga Nauke i moći: Demokratija naspram tehnokratije, prvi put izdata 1997. godine, dobija novu aktualnost, pružajući dublje razumijevanje kako pandemija dodatno komplicira odnos između nauke, politike i demokratije. Stengers razmatra kako se ova dinamika promenila u svjetlu globalnih izazova i kako se može razviti drugačija perspektiva na nauku koja promiče demokratske vrijednosti. Njena analiza ukazuje na važnost razumijevanja nauke ne samo kao izvora znanja već i kao sastavnog dijela društvenih i političkih procesa. Knjiga poziva na kritičko preispitivanje uloge nauke u demokratskim društvima i potrebe za novim načinima razmišljanja o odnosu između naučnog znanja, moći i demokratske prakse.

    Više detalja

    Br.strana: 86

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Karpos

    ISBN: 9788664351898

    Šifra: 235053
    Cena: 880 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 86

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Karpos

    ISBN: 9788664351898

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.