• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Patrijarh Lukijan Bogdanović - sveštenomučenik
    Patrijarh Lukijan Bogdanović - sveštenomučenikPatrijarh Lukijan Bogdanović - sveštenomučenikPatrijarh Lukijan Bogdanović - sveštenomučenik

    Patrijarh Lukijan Bogdanović - sveštenomučenik

    Dušan N. Petrović

    Polovna knjiga, izuzetno očuvana, kao nova. Posveta autora na predlistu.

    Autor: Dušan N. Petrović,
    Izdavač: Srpska pravoslavna eparhija sremska - Sremski Karlovci,
    2013. god.
    Broširan povez, 23,5 cm.
    261 str. Ilustrovano

    Lukijan Bogdanović (Baja, 10. maj 1867 - Bad Gaštajn, 1. septembar 1913) je bio arhiepiskop karlovački, srpski patrijarh i dobrotvor.

    Lukijan (svetovno ime Lazar) Bogdanović je rođen 1867. godine u Baji u Ugarskoj. Njegov otac Aleksandar rođen je u Baranji u Pečvaru, a u Baju se preselio kao trgovac, gde je držao malu radnju. Mati Milica rođ. Letić bila je bliska rođaka patrijarha Georgija Brankovića. Lukijan Bogdanović se školovao u rodnoj Baji, Sremskim Karlovcima i u Jegri (mađ. Eger)

    Zamonašio se 1891. godine i uskoro postao arhimandrit manastira Vaznesenja Hristovog u Beočinu. Za episkopa Eparhije budimske postavljen je 1892. godine. Dana 10. novembra 1907. osvetio je kamen temeljac novog zdanja peštanskog Tekelijanuma.

    Izabran je za srpskog patrijarha 22. septembra 1908. sa 33 glasova za i 25 protiv, mada je većina saborska prvo za patrijarha izabrala vršačkog episkopa Gavrila Zmejanovića čiji izbor mađarski premijer Šandor Vekerle (mađ. Wekerle Sándor) nije prihvatio. Zatim je saborska većina za srpskog patrijarha izabrala episkopa bačkog Mitrofana Ševića. On se, međutim, pod pritiskom kraljevskog komesara povukao.

    Godine 1912. mađarska vlada Ištvana Tise (mađ. Tisza István) je ukinula srpsku crkvenu autonomiju. Srpska štampa je zbog nastale situacije okrivila patrijarha Bogdanovića.

    Iste godine zbog hirotonisanja Georgija Zubkovića za novog episkopa budimskog izazvao je veliko nezadovoljstvo kod mađarskog premijera Ištvana Tise.

    Posle svih ovih nemilih događaja patrijarh Bogdanović je 1. septembra 1913. godine u austrijskom gradu Bad Gaštajnu pod nerazjašnjenim okolnostima nestao. Njegovo nago telo pronađeno je u reci Ahe. Odsečena glava patrijarha Bogdanovića nikada nije pronađena. Prema izveštajima tadašnje srpske štampe u Austrougarskoj, postoji sumnja da je poglavar Srpske pravoslavne crkve pao kao žrtva politike mađarskog premijera Ištvana Tise.

    Patrijarh Lukijan se isticao velikim godišnjim prilozima Srpskom privrednom društvu Privrednik i bio je jedan od osnivača Patronata Privrednikovih dobrotvora i njegov aktivan član.

    Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige ne šaljem pouzećem. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje). Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

    800 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Sad
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 228504
    Prodavac: LukiVikt (1849)
    Ocena:
    • Pozitivne: 23
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.